En tidlig julegave til boligejerne

Nationalbanken kommer formentlig til at sænke renten i december, vurderer chefanalytiker.

Noget kunne tyde på, at boligejerne også næste kommer til at nyde godt af den lave rente. Foto: Thomas Borberg

Frygten for deflation vil formentlig få Den Europæiske Centralbank (ECB) til at reagere med en rentenedsættelse til december.

Det mener chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit.

Han peger på, at den europæiske hovedbank formentlig vil sænke udlånsrenten med 0,25 procentpoint i forbindelse med bankens møde i december.

Delvist matchning

Det vil ganske givet aktivere Danmarks Nationalbank, der på grund af bl.a. fastkurspolitikken vil være tvunget til at reagere med en rentenedsættelse i et eller andet omfang.

Vi vil formentlig se en langsom normalisering af renten i 2014, men man er ude at docere med pipetten.

Tore Stramer, chefanalytiker, Nykredit

"Vi forventer, at Nationalbanken kun delvist vil matche rentenedsættelsen fra ECB og nedsætte udlånsrenten med 0,1 procentpoint fra 0,2 pct. til 0,1 pct. Årsagen er, at Nationalbanken tidligere har meddelt, at udlånsrenten vil forblive positiv," siger chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit.

Sender et signal

For de danske boligejere er det gode nyheder. I hvert fald er det et vidnesbyrd om, at der næppe venter en renteeksplosion forude i forbindelse med de forestående refinansieringsauktioner over obligationerne bag de populære flekslån.

Også selvom der er tale om et eventuelt fald i udlånsrenten og ikke indlånsrenten, der har større indflydelse på renterne på kortvarige boliglån.

"Det her sender klart signal om, at vi nok kan komme til at se et fald i renterne helt generelt hen mod jul. Ikke mindst som følge af de politiske forhandlinger omkring budgetloftet i USA, der også kaster rentefald af sig. Det peger i retning af en god jul for boligejerne også i år," siger Tore Stramer.

Rentenedsættelsen i december, hvis den altså bliver gennemført, vil betyde, at den danske udlånsrente sætter bundrekord. Til gengæld vil det herefter kun gå opad, mener Nykredit.

Små korrektioner

Allerede i 2014 venter finansinstitutionen mindst én rentestigning, når de aktuelle udfordringer for økonomien herunder den lave inflation og budgetproblemerne i USA efter alt at dømme er et overstået kapitel.

"Det er dog værd at holde fast i, at der bliver tale om små korrektioner i de ledende renter fra Nationalbankens side over de kommende år. Dertil kommer, at det er vores forventning, at ECB tidligst vil begynde at hæve renten igen i 2016.

Der er med andre ord udsigt til fortsat lave renter, så langt øjet rækker. Det er naturligvis en god nyhed for dansk økonomi, der i øjeblikket er ved at genfinde vækstsporet," siger Tore Stramer.

Risikoen for deflation

Deflation - altså faldende priser - tages meget alvorligt i centralbankerne, da det kan skabe en stærkt negativ spiral, der rammer både væksten og arbejdsløsheden og dermed kan krisen forstærke sig selv. Det har man ikke mindst set i Japan de seneste årtier.

"Den primære årsag er, at ECB ikke ønsker, at inflationen forbliver forankret på de nuværende meget lave niveauer i euroområdet, da det øger risikoen for deflation på sigt. Altså en situation hvor europæerne over en bred kam vil udskyde forbrug og investeringer som følge af en forventning om, at priserne vil falde," forklarer Tore Stramer.

BRANCHENYT
Læs også