"Bitz og Frisk" beskyldes for vildledning

DR Nyheders sundhedsmagasin Bitz og Frisk efterlader ofte ’en meget dårlig smag i munden’, lyder det fra otte ernæringsfagfolk. Redaktionschef afviser kritikken.

Fagfolk kritiserer DR Nyheders sundhedsmagasin. Her er det værterne Christian Bitz og Mette Frisk. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

DR’s magasinprogram Bitz og Frisk har til opgave at undersøge forbrugernes dagligvarer og oplyse om, hvad de i virkeligheden indeholder. Men det mener otte ernæringsprofessionelle ikke, at programmer formår. Tværtimod.

De har i et brev klaget til DR, skriver Politiken. Fagfolkene, der blandt andre tæller ph.d. i fysiologi Christoffer Andersen og cand.scient i human ernæring Per Brændgaard, kalder programmet direkte vildledende. Politiken citerer dem for at skrive følgende i deres brev til DR - med henvisning til en udgave den 8. oktober, der handlede om fedtstoffer:

"Fatalt og uetisk"

”Seerne af programmet efterlades med det indtryk, at smør og Kærgården er de sunde valg af fedtstoffer, hvilket de facto er ukorrekt. Og hertil kommer, at programmet i sin 'analyse' meget bevidst kun inddrager hårde margariner – og udelader de bløde og flydende margariner med et højt indhold af umættet fedt, som de nye danske og nordiske kostråd netop anbefaler - i stedet for smør og Kærgården. Og det må siges at være både fatalt og uetisk”.

DR Nyheder afviser

Redaktionschef hos DR Nyheder, Sandy French, afviser imidlertid kritikken fra de otte ernæringsprofessionelle.

”Jeg er glad for, at disse eksperter henvender sig til os. Det er rigtig værdifuldt, at folk, der er meget fagligt dygtige på ernæring, følger med i vores program, og at vi får at vide, at de kunne ønske sig, at programmet var endnu mere fagligt specifikt. Men vores ambition er altså at lave et program, der rammer mange danskere og kvalificerer dem i forhold til sundhed og fødevareproduktion,” siger hun til Politiken.

BRANCHENYT
Læs også