Dansk e-bogsvirksomhed flytter i momsly

At blive i Danmark gør det umuligt at konkurrere på det danske marked, lyder det fra direktør.

Flere danske e-bogshandlere flytter til Luxembourg for at undgå moms på 25 pct. af deres salg. Foto: Niels Hougaard

Den sidste e-bog solgt med dansk moms på 25 pct. er måske snart fortid.

I øjeblikket kan vi dog ikke være konkurrencedygtige på andre måder, og det skyldes ene og alene den høje moms

Anders Breinholst, Adm. direktør for Riidr. com
Tidligere på året flyttede den førende danske e-bogsforhandler Saxo.com til Luxembourg, hvor momsen på salget af e-bøger kun er på 3 pct. i forhold til de 25 pct. i Danmark. Nu følger endnu en e-bogsvirksomhed trop.

Det er den mindre e-bogshandel Riidr, der har taget beslutningen om at flytte til Luxembourg.

"Vi er i bund og grund ærgerlige over at flytte til Luxembourg, da det ikke burde være nødvendigt for en dansk virksomhed at flytte til udlandet for at kunne konkurrere på det danske marked. I øjeblikket kan vi dog ikke være konkurrencedygtige på andre måder, og det skyldes ene og alene den høje moms," siger Anders Breinholst, der er administrerende direktør for Riidr.com.

Priskrigen har haft effekt

Ifølge Anders Breinholst er der kun små spillere tilbage på det danske marked. Alle de store danske aktører har rykket virksomheden til Luxembourg og får derved gevinsten af den lavere moms.

I forbindelse med at Saxo.com flyttede til Luxembourg, udtalte Anders Breinholst, at hvis den lavere moms fik Saxo.com til at dumpe priserne, så var Riidr også nødt til at sænke priserne.

Fakta om Riidr.com
  • Virksomheden startede i 2010 og sælger e-bøger og lydbøger samt laver applikationer til at læse e-bøger.
  • Riidrs app til læsning på iPad og iPhone er en pendant til Amazons Kindle og Apples iBook.
  • Virksomheden er finansieret af en række Business Angels og har det store nordiske mediehus Schibsted i ejerkredsen.
"Det har helt klart haft en negativ effekt på vores salg. Det kan vi se på tallene for det sidste halve år. Det er dog svært at sige præcist hvor meget, der skyldes den lavere moms," siger han.

Danskerne fokuserer kun på pris

"Vi kan dog se, at når vi spørger vores kunder i forskellige forbrugerundersøgelser, så er det prisen, der bliver nævnt som det vigtigste. Prisen betyder enormt meget for vores kunder. Og derfor har den lavere moms stor betydning for os, når vores konkurrenter udnytter den mulighed," siger han.

Beslutningen om at flytte til Luxembourg har været længe undervejs. I februar oprettede virksomheden et blogindlæg, hvori de spurgte kunderne, om deres holdning til flytningen.

"Efter at have set det an i et halvt år, fandt vi ud af, at danskerne egentlig er ligeglade med, hvor produkterne kommer fra. De vil hellere have lavere priser," siger Anders Breinholst.

Og ved at flytte til Luxembourg kan Riidr.com skærer op til en tredjedel af prisen på bøgerne.

Nye regler fra 2015

Det er dog ikke kun danske aktører som Riidr.com og Saxo.com, der er rykket til Luxembourg. Flere af de store virksomheder som Amazon, Google og Apple har gjort det i årevis.

Og det er fuldt lovligt at flytte salget til Luxembourg. Landet har nemlig valgt at trodse et EU-direktiv, der slår fast, at e-bøger skal sælges til EU-landenes normale momssats, hvilket ligger på15 pct. På nuværende tidspunkt afgør salgslandet momssatsen, og det betyder, at kunderne kan købe billige e-bøger, uanset hvor de bor.

Men fra den 1. januar 2015 er det slut med denne lille finte. På det tidspunkt bortfalder den regel nemlig, og i stedet skal momssatsen afgøres ud fra, hvor kunden bor. Det vil sige, at den danske moms på 25 pct. ikke kan omgås.

Virksomheden bliver i udlandet

"Ligeså snart vi tog valget om at flytte til Luxembourg, åbnede der sig nye muligheder, fordi der allerede er en masse firmaer dernede. Luxembourg er en teknologi-hub med alle de store teknologivirksomheder tilstede. Derfor giver det også rigtig god mening for os at blive i Luxembourg, selvom momsreglerne bliver lavet om i 2015," siger Anders Breinholst.

Han er dog positiv overfor udsigterne til de nye momsregler i 2015.

"På det tidspunkt kommer vi faktisk tilbage til et normaliseret momsniveau," siger han.

BRANCHENYT
Læs også