Tredobbelt konkurs rammer byggeriet

151 mand har mistet jobbet, og projekter er gået i stå efter tredobbelt konkursbegæring.

Skana har blandt andet står bag byggeriet af en ny moske i København. Simon Fals

Da entreprenørselskabet Engsø Gruppen onsdag tog hul på arbejdet med en rekonstruktion af selskabet, ramte det med øjeblikkelig virkning tre datterselskaber, der alle er gået konkurs.

Det drejer sig om selskaberne Skana Enterprise A/S, Engsø Vest A/S og Svend Mortensen A/S, der sammenlagt har beskæftiget 151 mand.

Engsø Gruppen
  • Engsø Gruppen a/s blev stiftet i 2004 med henblik på at opkøbe og drive entreprenør- og håndværksvirksomheder.
  • Koncernen realiserede i 2012 en omsætning på 986 mio. kr. og et resultat før skat på 14,4 mio. kr.
  • Selskabet er dog finansielt udfordret på grund af problematiske projekter under datterselskabet Skana, og tidligere på ugen faldt en redningsplan på gulvet.
  • Problemerne skyldes i høj grad, at garantistillere på projekterne ikke vil være med længere efter konkursen hos Pihl.
  • Engsø Gruppen a/s har derfor indgivet konkursbegæring for datterselskaberne Skana Entreprise A/S, Aarhus-entreprenøren Engsø Vest A/S og tømrervirksomheden Svend Mortensen A/S i Herning
  • Samlet 151 ansatte har mistet jobbet.
  • Den tilbageværende del af selskabet er nu i rekonstruktion.

Samtlige ansatte er sendt hjem og det arbejde, som de skulle have udført, er gået i stå.

Byggerier er gået i stå

Selskabernes konkurs knytter sig ikke mindst til Skana Enterprise, der står for 11,5 pct. af den samlede omsætning i koncernen.

Skana står blandt andet bag byggeriet af en ny moske i København, men her er arbejdet så fremskredent, at konkursen ikke påvirker nævneværdigt.

I det hele taget ramte konkursen på et heldigt tidspunkt i forhold til igangværende projekter. Tre københavnske daginstitutioner er dog blevet ramt.

Kurator udpeget

Henrik Steen Jensen fra Holst Advokater er sammen med Christian Jul Madsen fra Kromann Reumert udpeget som kuratorer i de konkursramte selskaber. Det vil nu være op til dem at finde ud af, hvad der skal ske med byggerierne.

"Vi er ikke så langt, at jeg kan sige noget om, hvad der skal ske med de enkelte projekter. Men al arbejde er stoppet på selskabets byggepladser," siger Henrik Steen Jensen fra Holst Advokater til epn.dk.

På nuværende tidspunkt er der ingen, der har henvendt sig med et ønske om at overtage nogle af byggerierne.

Projekter kørte af sporet

Mangelfuld styring og et deraf følgende økonomisk hul svarende til et tocifret millionbeløb var hovedproblemerne i Skana.

En redningsplan faldt til jorden i elvte time, og derfor har man taget beslutningen i Engsø Gruppen om at lukke de usunde selskaber og satse på de 70 pct., som man mener er sunde.

"To projekter er kørt helt af sporet, og vi kunne ikke se, hvordan vi skulle lukke de huller. Vi havde en redningsplan klar i mange døgn, men kunne ikke finde fodslag blandt de finansielle folk, der skal støtte os," siger bestyrelsesformand i hovedkoncernen Engsø Gruppen Johan Blach Petersen til epn.dk.

Pihl-krak skræmmer

De økonomiske problemer i de krakkede selskaber sammenholdt med konkursen i landets næststørste entreprenørkoncern, Pihl, har samtidig skræmt garantistillerne på flere projekter væk. Der er ganske enkelt kort lunte i branchen, når problemer dukker op, og det gør en svær situation sværere.

"Der er ingen tvivl om, at Pihls krak gør, at folk er meget hurtige til at reagere - både leverandører og finansielle virksomheder. De kræver kontant betaling og trækker garantier tilbage, så snart der er noget rygtedannelse," fortæller Johan Blach Petersen.

Milliardomsætning

Engsø Gruppen omsatte i 2012 for 986 mio. kr. og tjente 14,4 mio. kr. før skat.  Det skyldes ikke mindst pæn succes med datterselskabet Jönsson A/S.

Nu har man skilt sig af med de usunde dele af selskabet, og så håber man, at et pusterum kan medvirke til, at ikke mindst garantistillerne atter begynder at se mildt på Engsøs projekter.

"Vi har 70 pct. tilbage af koncernen. Det er den sunde del, og den kan køre videre i en eller anden form. Nu skal vi finde ud af, hvor mange hæftelser og kautioner vi hænger på. Men jeg er fortrøstningsfuld, og tror vi kommer videre," siger Johan Blach Petersen.

Han ønsker ikke at oplyse, hvor stort kapitalbehovet er i selskabet. Ligeledes er der ikke sat nogen deadline for en løsning, men håbet er, at man hurtigt kan have noget på plads.

Foruden de nævnte virksomheder er også Jørgen Petersen & Co. fra Vejle og WO Råsted fra Randers ramt af konkursen.

Læs også
Top job