3,2 mio. kyllinger aflives som nyklækkede

Millionvis af daggamle kyllinger bliver årligt gasset - ny forskning skal stoppe aflivningerne.

Der klækkes årligt 3,2 mio. hanekyllinger, der  Foto: Carsten Andreasen

Der aflives ifølge nye tal fra Landbrug & Fødevarer årligt omkring 3,2 mio. levedygtige, daggamle hanekyllinger i Danmark. Det svarer til godt og vel 8.700 kyllinger om dagen.

Grunden er, at hanekyllingerne ikke kan lægge æg og dermed er ubrugelige i ægproduktionen. Samtidig er det ikke en god nok forretning at beholde hanekyllingerne og fede dem op, til de kan slagtes for kød. Derfor bliver de mange hanekyllinger til en overskudsvare, og det er et problem for fjerkræbranchen.

"Man er klar over, at der er et etisk problem i det her. Det er jo spild af liv," siger Landbrug & Fødevarers sektorchef for erhvervsfjerkræ, Jørgen Nyberg Larsen

Indsprøjtning kan sortere haner fra

Ny forskning på området fra australske Poultry CRC har dog vakt dansk interesse, fordi det kan vise sig at være nøglen til at undgå de mange aflivninger. Forskningen baserer sig på, at man ved brug af en vaccination direkte ind i æggene kan ændre RNA-molekylerne i de befrugtede æg og dermed øge forekomsten af hønekyllinger markant.

Metoden er patenteret, og de australske forskere arbejder videre med forsøg på æg.

"Det kører faktisk godt, og man forventer at præsentere resultater inden for et års tid," siger Jørgen Nyberg Larsen.

Han tilføjer dog, at den slags forsøg har det med at at være længere tid end forventet om at skabe målbare resultater, men at det er noget, man i fjerkræindustrien "holder godt øje med".

Video skabte overskrifter i USA

I sidste uge skabte organisationen "Compassion Over Killing" overskrifter i USA, idet optagelser med

skjult kamera fra en fjerkræproducent i Philadelphia viste, hvordan nyudklækkede kyllinger blev smidt rundt i plasticspande.

De svage af kyllingerne bliver frasorteret og puttet direkte i en maskine, som minder om en blender, hvorefter de bliver hakket. Videoen er kontroversiel, fordi producenten, Bell & Evans, profilerer sig på at have høje dyreetiske standarder. Optagelserne kan ses på Youtube her.

I Danmark er der langt mere humane forhold for de daggamle kyllinger, forsikrer fjerkræbranchen.

Humane forhold i Danmark

På Triova, der ligger i Herlufmagle og er landets største ægrugeri, kvalitetssikres og kønsbestemmes kyllingerne vha. håndsortering på et bånd. Hanekyllingerne bliver sorteret fra og derefter gasset med en kuldioxid-blanding og solgt som dyrefoder.

"Desværre er det jo sådan, at vi ikke kan bruge dem til noget, når de ikke kan lægge æg. Men de sover stille ind uden dramatik," siger direktør Glen Nielsen fra Triova.

Det er både hanekyllinger fra bur- og skrabehøns samt frilands- og økologiske høns, der bliver aflivet på denne måde.

I Belgien afliver man årligt på tilsvarende vis omkring 15 mio. daggamle hanekyllinger, mens tallet er 45 mio. i Holland.

Forsøg i årevis

Det er ikke første gang, at man har prøvet at finde en metode til at stoppe de mange aflivninger af hanekyllinger. I mange år har forskere verden over forsøgt at finde en metode til at komme problemet til livs, men der er indtil videre ikke fundet en løsning.

Det håber man i fjerkræindustrien, at forsøg som det australske kan råde bod på.

"Teknologien bliver hele tiden bedre, så vi håber, at der kommer et gennembrud," siger Landbrug & Fødevarers Jørgen Nyberg Larsen.

Læs også