Udlandsdanskere skal sælge Danmark

Succesfulde forretningsfolk skal lokke britiske investeringer til Danmark.

Udenlandske investeringer i Danmark stagnerer. Et nyt projekt skal forsøge at vende udviklingen.  Foto: Carsten Snejbjerg

Danmarks har det mest erhvervsvenlige klima i Europa, ifølge World Bank.

Og ifølge Goldman Sachs er Danmark land nummer 1, når det handler om kommerciel succes, og Forbes Magazine har kåret  Danmark til det andet bedste land at gøre forretninger i.

Mens trods de fine meldinger er udenlandske investeringer i Danmark stagneret.

De udenlandske investeringer er ellers vigtige for Danmark. Selvom kun én procent af virksomhederne i Danmark er udenlandske ejede, beskæftiger de nemlig 20 pct. af den private arbejdsstyrke og står for 27 pct. af eksporten, viser tal fra Udenrigsministeriet.

Forretningsfolk betaler tilbage

Et nyt og enestående projekt skal nu forsøge at skaffe flere udenlandske investeringer til Danmark.

11 succesfulde forretningsfolk, der alle har rødder i Danmark, men er bosat i Storbritannien, vil  betale tilbage til fædrelandet.

Derfor er de blevet udpeget til et nyt Advisory Board, som Den Danske Ambassade i London har oprettet på initiativ af Invest in Denmark. Målet er, at de skal skaffe investeringer og arbejdspladser i Danmark. Det skriver Berlingske Business.

Invest in Denmark
En en del af det danske Udenrigsministerium. Invest in Denmark er en fælles indgang for udenlandske virksomheder, som vil åbne afdelinger i Danmark. Invest in Denmark fortæller virksomhederne om Danmarks fordele, om oplagte placeringsmuligheder og arrangerer rundrejser i Danmark for interesserede udenlandske virksomheder.

Stort potentiale

Claus Grube, Danmarks nye ambassadør i London og fhv. departmentschef i Udenrigsministeriet,  mener, at der er et stort potentiale for britiske investeringer i Danmark.

Hvis modellen med de 11 danske forretningsfolk bliver en succes, kan modellen udbredes til andre steder i verden, mener han ifølge Berlingske Business.

"Vi er kommet ind i en periode, hvor det er meget vigtigt at skaffe sig det allerbedste globale talent," siger Susanne Given, som er Chief Operating Officer i SuperGroup Plc og en af de udvalgte 11 forretningsfolk.

"Derfor kan ens globale hovedkontor sådan set også ligge hvor som helst i verden. Og hvis det er tilfældet - hvorfor så ikke Danmark. Danmark har en stor pulje af talent, en høj arbejdsmoral og et fantastisk uddannelsesniveau," fortsætter Susanne Given til Berlingske Business.

Forretningstalenterne

De andre danskere med karriere i Storbritannien, der vil hjælpe britiske investeringer til Danmark, er:

Peter Nørløv, vice president for strategic programmes i Rolls Royce, Thomas Thune Andersen, bestyrelsesformand i bl.a. Llouds' Register Group, Ulrik Garde Due, bestyrelsesformand i Temperley London Ltd, Peter Gangsted, partner i Ekman CApital, Jeanette Carlsson, bestyrelsesformand for Newmedia, Martin Larsen, bestyrelsesformand of stifter af EPConsult Energies, Christian Lorenzen, managing partner i Langham Capital, Alexandra Mousavizadeh, analytiker for Moody's Investor Services, Peter Munk, global president for Jacuzi Group Worldwide og Jens-Anders Palmqvist, general manager i Danske Bank.

Læs også