Dupont anklages af kræftramte borgere

Kemikoncern beskyldes for at forårsage kræfttilfælde hos borgere.

Syge borgere beskylder kemikoncernen Dupont for at have forurent drikkevandet.  Arkivfoto: Bo Svane

Ni borgere fra Ohio og West Virgina, som har kræft og andre sygdomme, anlægger nu sag mod kemigiganten Dupont for bevidst at have forurent drikkevandet med et kemikalie, som blev brugt på en af koncernens fabrikker. Det skriver nyhedsbureauet Associated Press (AP).

De nye sagsanlæg får antallet af lignende sager op på omkring 50, som er anlagt mod Dupont siden april i år.

I foråret fortalte et videnskabliget panel, som retten havde nedsat, at der var blevet fundet sandsynlige forbindelser mellem udsættelse af perflouroctansyre - også kendt som C8 - og forekomsten af blandt andet nyrekræft, testikelkræft og sygdom i skjoldbruskkirtlen.

Teflon-ingrediens

Dupont, der benytter C8 på en fabrik nær Parkersburg i West Virginia, har planer om at stoppe med at fremstille og bruge C8 i 2015.

C8 er en af de vigtigste ingredienser i teflon, som bruges som belægning på pander samt i tøj og andre produkter.

De nye sagsanlæg er blot de seneste i en årelang kamp mellem Dupont og beboerne i hjertet af Appalacherne langs Ohio-floden, skriver AP.

Årelang strid

I 2001 indgav omkring 80.000 borgere et kollektivt søgsmål mod selskabet.

Det resulterede i et forlig, hvor Dupont indvilligede i at betale 343 mio. dollars for medicinske undersøgelser af borgerne, fjernelse af så meget C8 fra områdets drikkevand som muligt samt den årelange undersøge af, hvorvidt C8 forårsager sygdom hos mennesker.

"Det er folk, som har ventet mange, mange år på at være i stand til at forfølge disse påstande," siger Rob Bilott, en advokat der repræsenterer borgerne og har arbejdet på sagen i mere end 15 år, til AP.

Livsstil og genetik træder i baggrunden

Duponts talsmand, Dan Turner, påpeger i en skriftlig erklæring, at selskabet har betalt for de medicinske undersøgelser og finansieret et overvågningsprogram for beboere, som har været udsat for kemikaliet.

"Men retssager som disse kan se bort fra familiens historie, livsstilsvalg og andre sygdomme hos specifikke syge personer," skriver Dan Turner, ifølge AP, og fortsætter: "Dupont vil kraftigt forsvare sig mod alle retssager, som ikke er baseret på gyldig videnskab."

De seneste omkring 50 sager anlagt mod Dupont er blevet samlet i én sag. Det første retsmøde forventes at foregå i 2015.

Defekter hos nyfødte

Mange af sagsanlæggene er mere end 50 sider lange og beskylder kemikoncernen for uagtsomhed, fortielse, svindel og "uagtsom, forsætlig og hensynsløs påførelse af følelsesmæssig nød og forargelse", skriver AP.

Sagsøgerne hævder, at Dupont så tidligt som i 1961 vidste, at C8 var giftigt og at Duponts egne forskere i 1980'erne gennemførte undersøgelser, der viste højere forekomst af fødselsdefekter hos børn født af fabrikkens kvindelige ansatte.

Amerikanske Dupont opkøbte danske Danisco i 2011.

BRANCHENYT
Læs også