Salget af større biler stiger

Det skaber optimisme hos bilforhandlerne, der tror på bedre tider.

De danske bilkøbere spørger nu i højere grad efter de mindre familiebiler som Kia Ceed i stedet for kun minibilerne. Foto: Kia

Foreløbige tal for bilsalget i oktober viser, at også den måned vil slutte med flotte salgstal.

Men samtidig viser tallene, at de danske bilkøbere nu i højere grad  er begyndt at spørge efter de lidt større modeller. Det skaber optimisme hos bilforhandlerne.

Optimismen skyldes først og fremmest en stigende efterspørgsel efter lidt større biler.

Jens Brendstrup, , administerende direktør i DAF

"Vores egne foreløbige tal viser, at bilsalget i oktober vil komme over 14.500 biler. Det er i sig selv med til, at forhandlerne bliver mere optimistiske. Men optimismen skyldes først og fremmest en stigende efterspørgsel efter lidt større biler," siger Jens Brendstrup, der er administrerende direktør i Danmarks Automobilforhandler Forening (DAF).

Flere større biler

Organisationen repræsenterer flere end 500 autoriserede bilforhandlere og værksteder med samlet 15.000 ansatte og med en omsætning på 45 mia. kr.

DAF har opgjort bilsalget med fire dage tilbage af oktober. Da var der indregistreret 12.686 nye biler, og dermed vil månedssalget erfaringsmæssigt slutte over 14.500.

Her er DAF's opgørelse over bilsalget fordelt på klasser. Der er tale om afrundede tal i pct.

Klasse

Oktober 2013

Oktober 2012

September 2013

Mikro

31

41

33

Mini

27

26

27

Lille familie

20

14

20

Stor familie

8

10

8

Stor

2

1

2

Luksus

0

0

0

MPV

5

4

5

Sport

0

0

0

SUV

4

2

4

Øvrige

2

2

1

Mens mikrobilernes andel er faldende, er der nu større efterspørgsel efter de mindre familiebiler. Det er typisk biler som Kia Ceed og Volkswagen Golf.

I noget mindre omfang er der nu også flere kunder, der efterspørger en MPV og en SUV. De kaldes også storfamiliebiler og firehjulstrækkere, selv om mange af de nye og små SUV'er kun har træk på to hjul.

Optimistiske forhandlere

DAF har på baggrund af de seneste tre måneder spurgt forhandlerne om deres forventninger til omsætning og beskæftigelse de næste tre måneder. Godt 8 af 10 forhandlere tror på både en stigende og stabil omsætning og beskæftigelse. Hver femte svarer, at de allerede har noteret en stigende omsætning.

Samtidig har DAF set på forskellige konjunktur-indikatorer fra Danmarks Statistik.

"Både de almindelige forbrugerforventninger og konjunktur-indikatorerne for bilforhandlerne bekræfter nu troen på bedre tiden. Hvis vi sammenholder det med et stigende privatforbrug - herunder bilsalget, tyder meget på at samfundsøkonomisk vendepunkt," mener Jens Brendstrup.

Læs også
Top job