Bliver der mangel på vin til jul?

Alverdens vinbønder kan ikke producere nok til at slukke forbrugernes tørst.

En efterspørgsel der overstiger produktionen har fået mange til at sælge ud af deres vinlagre. Foto: Torben Stroyer

Vinproduktionen vakler voldsomt, imens stiger forbruget. Den globale vinproduktion er under hårdt pres, når man medregner det portvinsdrikkende folk. Det er den foreløbige konklusion i en nylig rapport udarbejdet af finanshuset Morgan Stanley.

Finanskrisen sænkede den globale vinproduktion drastisk, imens befolkningen øgede indtaget af den søde drue. Det har medført, at vinproduktion halter så meget efter, at det giver god mening at gemme en god flaske vin til en speciel anledning.

Data fra Morgan Stanley viser, at der blev produceret 27 mia. liter vin i 2012. Det gav en nedgang i vinproduktionen på 10 pct., da den samlede efterspørgsel blev på 30 mia. liter vin. En efterspørgsel som har medvirket til et enormt fald i vinbøndernes lagere. Det er en tendens, man kan måle fra 2007, hvor det samlede forbrug af vin har oversteget udbuddet med 6,3 mia. liter.

De klassiske har skåret ned

Den manglende produktion skal findes i de tre største vinproducerende lande Italien, Spanien og Frankrig. Her har vinbønderne de sidste seks år ved finanskrisens begyndelse, skåret så kraftigt i produktionen, at det har medvirket til den laveste vinproduktion i 40 år.

Mens lande som Kina, Chile, Rusland, Sydafrika og Tyskland har øget deres produktion men fra et lavt produktionsniveau.

Imens nogle lande har øget deres produktion af vin, er den gamle vin-garde på tilbagetog i mere end en forstand. I de sene 70’ere og start 80’ere toppede vinmarkernes areal på verdensplan.

Denne udvikling er kun gået en vej for de gamle traditionsrige vinlande. Siden år 2000 har lande som Italien, Spanien og Frankrig årligt mindsket deres arealforbrug til vindyrkning.

Det betyder, at vinmarkerne er svundet ind til en samlet årlig vækst på minus 0,6 pct., en negativ vækst som ser ud til at fortsætte i fremtiden.

Kina halser også efter

Det eneste land i verden som uafbrudt har øget markarealet til vindyrkning siden år 2000, er Kina.

Vinmarkernes areal i landet er steget med samlet 5,3 pct. siden år 2000, der på trods af øget vinproduktion, stadig har en indenlands efterspørgsel der overstiger vinbøndernes anstrengelser.

Læs også