Dong afleverer rekordbestilling

Den danske energikæmpe investerer mere end 16 mia. kr. i ny havmøllepark.

Foto: Jens Dresling

Med en samlet bestilling på 97 vindmøller sætter det statsejede danske energiselskab Dong Energy gang i opbygningen af havmølleparkerne Gode Wind 1 og 2 i den tyske del af Nordsøen.

Der er tale om parker på henholdsvis 252 og 330 MW i de to projekter, der koster sammenlagt 16,4 mia. kr.

Møllerne skal leveres af Siemens, og der er tale om selskabets nye megamølle på 6 MW og med en kæmpe rotor på 154 meter.

Klar til drift i 2016

Det er ambitionen, at byggeriet af mølleparkerne skal begynde i første halvdel af 2015, hvilket skulle give en driftstart i anden halvdel af 2016.

"Investeringen i de 582 MW store Gode Wind-projekter bliver vores største nogensinde og vil konsolidere vores position som førende indenfor offshore vindenergi.

Med opførelsen af parkerne i et område med gode vind- og bundforhold, relativt tæt ved kysten og i en klynge hvor vi kan høste synergier fra andre havmølleparker, er Gode Wind-projekterne en god business case for Dong Energy," siger koncerndirektør Samuel Leupold, som er ansvarlig for Dong Energys vindkraftaktiviteter, i en pressemeddelelse.

Dong Energy har allerede sikret sig tilslutning til det tyske elnet via en "ubetinget bekræftelse på nettilslutning" med tyske TenneT.

Strøm til 600.000 husstande

Når de to mølleparker bliver sat i drift, vil de kunne levere strøm svarende til det årlige forbrug hos omtrent 600.000 tyske husstande.

De første 10 år af parkernes levetid, har Dong Energy sikret sig en fast pris pr. kWh., og derefter vil man få markedsprisen.

Med bestillingen kommer Dong Energy nærmere sit mål om at have opført havvindmøller for sammenlagt 6.500 MW i 2020. Den seneste investering betyder, at man nu har opført eller bestilt for sammenlagt 3.500 MW.

Vestas var i spil

Oprindeligt var det Vestas og konkurrenten Repower, der var udset som leverandør til projektet. Det var dog dengang, da ejeren af projekterne hed PNE Wind. Siden blev projekterne dog solgt til Dong, der altså har valgt Siemens-møllerne.

Med bestillingen, der var ventet, har Siemens' 6 MW-mølle fået en god begyndelse i kampen om plads på havmøllemarkedet. Selskabet med hovedsæde i Brande har allerede underskrevet en rammeaftale på 300 stk. til flere britiske projekter samt altså nu også en aftale om projekterne i Tyskland.

Det skal ses i lyset af, at Vestas' modsvar til Siemens-møllen nemlig en 8 MW-model endnu har sit gennembrud til gode.

Beslutningen om at investere i de to havmølleprojekter får ikke betydning for de udmeldte forventninger i 2013 eller forventningerne til investeringsniveauet i 2013-2014 i Dong Energy.

Selskabet ejer også projektet Gode Wind 3, men her er der endnu ikke truffet en beslutning om fremtiden.

Læs også
Top job