Spænding om brændeafgift trækker ud

Der er lagt i ovnen til prisstigninger fra nytår. Men politikerne har travlt.

Et tårn med brænde kan stige med 600 kr. fra 2020, hvis skatteministerens udspil bliver til virkelighed. Foto: Lars Hansen

I ly af kommunalvalget forbereder skatteminister Holger K. Nielsen et forslag, der har fyret op under utilfredsheden hos 750.000 danske brændeovnsejere - nemlig den omdiskuterede brændeafgift, der vil gøre det dyrere at holde varmen ved hjælp af brikketter og pejsebrænde.

Det skriver DR Sjælland.

Forslaget menes at være lige på trapperne, hvis det skal første, anden og tredjebehandles inden jul. Men indtil videre holder skatteministeren kortene tæt ind til kroppen.

- Jeg tror, det er, fordi partierne bag energiforliget erkender, at de står med en forfærdelig møgsag. De ved, at det er upopulært at indføre sådan en afgift, men de kan ikke blive enige om, hvad de vil gøre i stedet for - og så længe de ikke kan blive enige, så tier de helt stille, vurderer kommunikationschef Martin Einfeld fra Dansk Skovforening overfor DR Sjælland. Han står bag protestgruppen "Stop Brændeafgiften" på Facebook.

Venter på svar

I Dannemare på Lolland der står brændeleverandør Flemming Skafte og aner ikke, hvad han skal svare kunderne på, hvor meget en stak brænde kommer til at koste efter nytår.

- Jeg står med en stor stak brochurer, har lavet alt forarbejdet og mangler bare at skrive priserne på brænde i 2014. Men jeg aner ikke, hvad jeg skal skrive og må svare med et skuldertræk, når kunderne spørger om, hvor meget brændet kommer til at koste, siger Flemming Skafte til DR Sjælland.

Så meget dyre kan det blive

Foreløbig har De Konservative meddelt, at de nedlægger veto mod brændeafgiften i dens nuværende form, og også Venstre og Dansk Folkeparti er lunkne ved at indføre særskat for alle dem, der fyrer med brænde.

I alt syv partier står bag Loven om Forsyningssikkerhed, som den hedder. Kun Liberal Alliance står udenfor.

Skatteministerens pressesekretariat meddeler, at lovforslaget om brændeafgift ventes fremsat ligeså snart, det er klart. Hvornår vides endnu ikke.

Ifølge skatteministeriets oprindelige udspil bliver et brændetårn omkring 250 kroner dyrere næste år - og når afgiften er fuldt indfaset i 2020 koster brændetårnet ekstra 600 kroner i skatter og afgifter.

Læs også