Nedtur bremset i Bestseller

Bestseller-familien Holch Povlsen tjente mere end 1 mia. kr. på tøjimperiet i det forgangne år.

Bestseller er i gang med en udskiftning i butiksnettet, hvor urentable butikker bliver skåret væk, mens nye butikker bliver åbnet på de mest attraktive markeder. Foto: Bestseller

Efter to år med kraftige dyk i indtjeningen er der atter fremgang at spore i modekoncernen Bestseller, der står bag store tøjbrands som Only, Jack & Jones og Vero Moda.

Selskabets nettoomsætning steg i det forgangne regnskabsår til 19,2 mia. kr. fra 18,2 mia. kr. i forrige år, hvilket svarer til en vækst på godt 5 pct. Det slår også i et vist omfang igennem på bundlinjen, der er vokset fra et resultat før skat på 1,2 mia. kr. i 2010/2011 til et plus på 1,4 mia. kr. i det forgangne år. Det viser nye regnskabstal fra koncernen.

Havde ønsket mere

Dermed kunne noget tyde på, at Bestseller er på vej til at lægge krisen bag sig, men afkastet er dog fortsat et pænt stykke under de forventninger, som selskabets ledelse havde til året. Det fortæller tøjkoncernens velhavende ejer og adm. direktør Anders Holch Povlsen.

"Vi havde klart ønsket bedre resultater, men jeg tror ikke, man skal gøre det dårligere end som så. Vi har gang i mange gode ting, men markedet er mange steder udfordret," siger Anders Holch Povlsen til epn.dk.

Han ønsker dog ikke at præcisere, hvor høj en omsætning og indtjening han havde forventet i det forgangne år.

Egne butikker under pres

Det står dog klart, at det er selskabets egne butikker, der har skuffet i årets løb.

I et forsøg på at sikre en bedre indtjening i Bestsellers ca. 3.000 butikker har man i årets løb været i gang med at luge ud i den del, der ikke leverer tilfredsstillende. I omegnen af 250 butikker er enten lukket eller flyttet, mens et tilsvarende antal nye butikker åbnet på nogle af markeder, hvor Bestseller klarer sig bedre, herunder Tyskland.

Vi har ikke været dygtige nok, og der sker en større tilpasning af butiksnettet i øjeblikket.

Anders Holch Povlsen, ejer og adm. direktør, Bestseller

"Vi har en fornuftig engrosvirksomhed, men har haft udfordringer i vores egne butikskæder i de mindre markeder. Vi har ikke været dygtige nok, og der sker en større tilpasning af butiksnettet i øjeblikket," siger Anders Holch Povlsen.

Pionérånd koster

Markedsmæssigt er det fortsat Mellemøsten, Sydeuropa og Indien, der volder problemer, og som bidrager til de samlede ekstraordinære nedskrivninger i koncernen på omtrent 500 mio. kr.

"Vi har haft en pionérånd i Mellemøsten og Indien, og det er noget, der stadig koster. Man skal også være klar over, at Sydeuropa i vores tilfælde er vanskeligt. Men det har også fået os til at kigge mere aggressivt på de steder, og det er steder, hvor vi fortsat investerer en del," fortæller Anders Holch Povlsen.

Mens Bestseller kæmper en hård kamp for at tjene penge i selskabets egne butikker i markeder, der fortsat er præget af krisestemning og tilbageholdende forbrugere, så kan man glæde sig over markant fremgang i den elektroniske handel.

80 pct. mere e-handel

Bestseller kom forholdsvis sent i gang med den del af forretningen, men et løft på 80 pct. i omsætningen på e-handel til et niveau omkring en halv mia. kr. luner.

"Vi er glade for e-handel, men man skal også huske på, at den volumenstigning falder ikke ned fra himlen. Den kommer fra engroskunder og egne butikker, og derfor bliver samspillet med e-handel vigtigere og vigtigere," siger Anders Holch Povlsen.

Tøjkæmpen meddelte onsdag, at man i efteråret 2014 vil sende et nyt brand på markedet. Det kommer til at hedde Only & Sons, henvender sig til unge mænd og bliver selskabets 12. brand.

"Vi er på vej til at gøre Only til et unisex-mærke. Det er meget lang tid siden, at vi er kommet med nyt på herresiden. Vi mener, at der er plads til flere mærker - specielt i en onlineverden," uddyber Anders Holch Povlsen.

Forventningen til regnskabet 2013/2014 er en moderat vækst i omsætningen og en øget indtjening.

Nøgletal Bestseller A/S 2012/2013

(mia. kr.) 2012/2013 2011/2012 Vækst (pct.)
Nettoomsætning 19,2 18,2 5,5
Res. før skat 1,4 1,2 16,6
Egenkapital 7,2 7,4 -2,7
BRANCHENYT
Læs også