Leasingselskaber ser tegn på vending

Privatleasing ligger lige nu under 2012-niveau, men tallene antyder fremgang.

Finans og Leasing vælger at fokusere på den positive udvikling af privatleasing gennem foreløbig ni måneder af 2013. Foto: Finn Frandsen / Polfoto

Antallet af privatleasede biler i Danmark ligger stadig under niveauet for 2012, der yderligere var langt under niveauet for 2011.

Alligevel er der en vis optimisme at spore i leasingbranchen, fordi tendensen har været stigende i de første tre kvartaler af 2013.

"Tallet for privatleasing har ligget meget lavt fra midten af 2012 og til og med første kvartal i år. Men det seneste halve år er der en stigende tendens, og vi tror også på, at det vil være tilfældet i det sidste kvartal," lyder det fra Christian Brandt, der er direktør for Finans og Leasing.

Bedring i tallene

"Faldet begyndte i foråret 2012 som følge af lovændringen mod demobiler, men nu ser vi en bedring i tallene," siger Christian Brandt.

Lovændringen skulle hindre bilforhandlere i at sælge demobilerne til kunstigt lave priser som følge af, at forhandlerne kunne slippe billigere i registreringsafgift, når bilen blev indregistreret som demobil.

Tallene fra Finans og Leasing viser, at medlemmerne i interesseorganisationen har leveret 3.282 leasingbiler til private i de første ni måneder af 2013. Det tilsvarende tal for 2012 var 3.758.

Alligevel hæfter Christian Brandt sig ved den positive udvikling. Fordelingen på de tre kvartaler har i 2013 været 716, 1.024 og 1.542 leasingbiler.

Små biler og lav rente

"Det er også gået ud over leasingselskaberne, at det første og fremmest er de små biler, der er blevet solgt som nye. Samtidig har renten været lav. En bil leases typisk over tre år, og leasingprisen skal sammenlignes med en finansiering over måske 6-8 år ved køb af bil. Dermed udjævnes værditabet," forklarer Christian Brandt.

De seneste månedstal for salget af nye personbiler har vist, at der er en svag tendens til, at bilejerne igen køber de lidt større biler. Det vil være en udvikling, der også kan føre til, at privatbilisterne igen overvejer at lease den nye bil.

At eje eller leje

"Det giver lidt mere mening at lease en større bil, fordi kunder så slipper for spekulationerne omkring restværdien. Samtidig ser vi, at de yngre bilkøbere har en opfattelse af, at det ikke er så vigtigt at eje sin bil.

Desuden vil der altid være kunder, der lægger vægt på at køre i en ny bil og derfor gerne vil skifte ofte. Så fremtiden ser bedre ud," siger Christian Brandt.

Stabil erhvervsleasing

I modsætning til privatleasing har erhvervsleasingen været stabil. I de første tre kvartaler har Finans og Leasing registreret 30.563 erhvervsleasede biler, mens det tilsvarende tal for 2012 var 30.738.

Læs også
Top job