H&M vil øge fabrikarbejderes lønninger

Hennes & Mauritz vil hæve mindstelønningerne til tekstilarbejdere i ulande, så de kommer på niveau med leveomkostningerne.

Den svenske tøjgigant H&M, der er verdens næststørste tøjforhandler, har indgået en aftale med sine to nære samarbejdsfabrikker i Bangladesh og Cambodja om at udvikle en lønstruktur, så de basale menneskelige behov kan blive dækket.

Derudover vil H&M inden 2018, have samme aftale på plads med sine resterende samarbejdspartnere, der tæller 750 fabrikker i Asien.

Et andet modecentrum end Paris

Lave lønninger har i mange år draget vestlige detailhandlere til lande som Bangladesh, Cambodja, Kina og Vietnam for at nyde godt af de lave produktionsomkostninger. Det har i dag gjort Bangladesh til verdens næststørste beklædningsindustri, der tegner sig for fire-femtedele af landets samlede eksport, hvor 60 pct. af beklædningsgenstandene sendes til Europa og 23 pct. til USA. Det skriver Reuters.

Arbejdsrettighedsgrupper har hævdet, at de lave lønninger er et symptom på et dårligt arbejdsmiljø, der har ført flere dødbringende katastrofer med sig. I april kollapsede Rana Plaza fabriksbygningen og dræbte 1130 arbejdere, det medførte flere lønprotester om bedre levevilkår, hvilket har skabt store forsinkelser i tøjproduktionen den seneste tid, skriver Reuters.

Vil overhale regeringer

Det øget pres har medført, at H&M var den første til at skrive under på en sikkerhedspagt, der forpligtede tøjproducenten til at forbedre arbejdsvilkårene hos sine leverandører til gavn for arbejderne. Initiativet viser, at H&M er et skridt hurtigere end beklædningsindustriens nationer om at forbedre arbejdsvilkårene.

- Vi mener, at lønudviklingen i nogle lande tager for lang tid, da regeringerne er for langsomme. Så vi ønsker, at træffe yderligere foranstaltninger og tilskynde hele branchen til at følge efter, skriver H&M i en erklæring på sin hjemmeside.

Derudover gjorde H&M det klart, at de var villige til at betale mere, så leverandøren kunne betale højere lønninger, da troen på en ny indkøbspraksis vil føre til en bedre effektivitet og produktivitet.

Læs også