Forvirring om slagtilbud på Up!

VWs tilbud om en UP til 996 kr. om måneden kan forvirre, og det får konsekvenser.

Er det en god forretning for køberen at tage imod VWs tilbud om at købe en UP for 996 kr. om måneden og få fire vinterdæk oven i handlen?

Kan man købe en VW Up! med fire vinterdæk for 996 kr. om måneden?

Nej, hvis man bruger den beregner, der ligger på VWs hjemmeside i forbindelse med annoncen.

Ja, hvis man ikke bruger beregneren, kontakter en forhandler og er klar til at lægge en udbetaling, der ligger markant over de 20 pct., der ellers er det normale ved en finansieret bilhandel.

Forvirret? Det er VW tilsyneladende også, for som VWs pressechef Søs Righolt Illum udtrykker det i en mail til epn.dk, så er det "åndsvagt, at man bliver ledt videre til beregneren, når tilbuddet ikke ligger i beregneren."

Decembertilbud

Frem til 15. december tilbyder VW ellers, at man kan købe en af de eftertragtede minibiler til 996 kr. om måneden og få fire vinterdæk med i handlen.

Ifølge partner i Mybanker, John Norden, er kampagnen et godt eksempel på, hvor uigennemsigtigt markedet for bilfinansiering er.

"Det ser ikke kønt ud. Det er svært at gennemskue tilbuddet, og det er et problem, at man ikke kan finde den reelle pris," siger John Norden til epn.dk.

Foruden forvirringen på hjemmesiden undrer han sig over løftet om de gratis vinterdæk. Dem får man kun, hvis man benytter sig af VWs finansieringstilbud. Køber man vognen kontant, får man ikke hjulene med.

Betaler selv for dækkene

"Det betyder dybest set, at man betaler for vinterdækkene via etableringsomkostningerne. Spørgsmålet er, om det ikke er noget dyrere end at købe dem selv," siger John Norden.

For at komme ned på 996 kr. om måneden for en af de allerbilligste UP'er til ca. 90.000 kr., kræver det følgende:

  • Udbetalingen skal være 27.000 kr. Det svarer til 30 pct. af købsprisen. Normalt benytter man 20 pct. i udbetaling, når man sammenligner finansieringsaftaler.
  • Lånets løbetid skal være 96 måneder. Der går altså otte år, før man har betalt sin bil.

Efter at epn.dk har kontaktet VW, bebuder pressechef, Søs Righolt, at kampagnen fortsætter, men der vil ske ændringer. Og der vil stadig være en vis forvirring om betingelserne for at få en UP med vinterdæk.

Svært at ændre

"Dette tilbud ligger ikke i vores normale beregner, da det er en større teknisk proces at lave om på det gigantiske mængde af data der ligger bag, for en kampagne, der blot  kører i fire uger. Hvis du skal have dette tilbud, skal du kontakte en Volkswagen-forhandler," oplyser Søs Righolt.

Bilfinansiering

Hvis man skal betale en bil med et lån via bilforhandleren, har man krav på at få følgende oplysninger:

  • Debitorrenten.
  • Højeste og laveste rente, hvis lånet udbydes med forskellige rentesatser.
  • Særlige vilkår knyttet til lånet.
  • Om renten er fast eller variabel.
  • De årlige omkostninger i pct., ÅOP.
  • Andre omkostninger i forbindelse med oprettelse af lånet - herunder gebyrer, der ikke er omfattet af ÅOP.

Se reglerne her.De finansieringsløsninger, der ligger i beregneren, er standardtal, som bruges hele året.

"Jeg har bedt marketing fjerne genvejen til beregneren fra kampagnesitet, men vi kan jo ikke fjerne den fra hjemmesiden, da alle vores finansieringsløsninger på vores modeller ligger i den," siger Søs Righolt.

2013 eller 2014?

John Norden opfordrer alle interesserede til at sikre sig at have fået den nødvendige information, før man tager imod tilbuddet. Det gælder vinterdækkene, som man kun kan få med, hvis man lader VW finansiere bilen, og det gælder i høj grad også indregistreringstidspunktet.

"Der kan snildt være 10.000 kr. til forskel i gensalgsværdi afhængig af, om bilen er indregistreret i 2013 eller 2014. Og det skal man være opmærksom på, når man køber en bil lige inden nytår," siger John Norden.

Forbrugerombudsmand Henrik Øe har tidligere indskærpet bilforhandlerne, at ikke mindst skiltningen, men også markedsføringen af biler skal være i orden. Det skyldes, at bilforhandlerne på grund af meget lav avance på de små biler, i højere grad skal tjene pengene på de finansieringspakker, de tilbyder kunderne.

Læs også
Top job