Storbank hyrer systematisk kinesiske elitebørn

Børn af prominente kinesiske familier bliver bevidst hyret for at sikre gode forretningsaftaler.

Interne emails og computerfiler fra storbanken JPMorgan Chase afslører, at banken systematisk har foretrukket at hyre folk fra prominente kinesiske familier for at sikre lukrative forretningsaftaler med kinesiske selskaber inden for investment banking-området.

Afsløringen kommer i The New York Times, der beretter, at JPMorgan Chase i øjeblikket bliver undersøgt af de amerikanske myndigheder i forbindelse med de systematiske hyringer.

Dokumenterne fra det såkaldte "Sons and Daughters"-ansættelsesprogram viser blandt andet et regneark over bankens "track record" (hidtidige resultater) med at konvertere hyringer til forretningsaftaler.

Lineær sammenhæng med aftaler

Ifølge den amerikanske avis beskriver et andet dokument, at programmet decideret bliver anset som "en port til at gøre business med statsejede selskaber i Kina".

Og i en intern email skriver en JPMorgan-chef, at hyringen af sønner og døtre af magtfulde kinesere har "en næsten lineær sammenhæng" med at vinde udbudsopgaver.

The New York Times skriver dog, at der ikke er nogen indikationer på, at topcheferne i JPMorgan Chases hovedkvarter har haft viden om ansættelsespraksissen.

Hverken JPMorgan Chase, det amerikanske finanstilsyn eller statsanklagerens kontor har ønsket at kommentere sagen.

Kundeforhold efterforskes

JPMorgan Chase afslørede i august, at den spiller hovedrollen i en undersøgelse fra de amerikanske myndigheder, der efterforsker ansættelserne af en række medarbejdere og deres forhold til bankens kunder.

Siden har landets finanstilsyn og justitsministerium optrappet efterforskningen hos en række andre globale banker, herunder Morgan Stanley, Goldman Sachs og Citigroup.

Efterforskningen kredser om, hvorvidt aftalerne er i strid med landets Foreign Corrupt Practices Act, som forbyder bestikkelse eller særlige tjenester til udenlandske regeringer i bytte for forretningsaftaler.

Læs også