Advarsel: Virtuel valuta kan kollapse

Embedsmænd frygter, at Bitcoin kan være element i en række lyssky forhold.

Foto: AP

Embedsmænd fra Frankrig og andre europæiske lande giver nu udtryk for deres bekymring ved brugen af den virtuelle valuta Bitcoin, der er blevet populært samt meget medieomtalt grundet sin anarkistiske natur. 

Bitcoin

Bitcoin er en digital valuta, som Satoshi Nakamoto opfandt i 2009. Valutaen er decentraliseret og ikke tilknyttet nogen central pengeudsteder.

Valutaen skabes og uddeles tilfældigt til brugerne af systemet selv under anvendelse af væsentlige beregningsressourcer – såkaldt Mining. Mængden af nye Bitcoins, der skabes, aftager med tiden. Således har systemet en endelig forudbestemt pengemængde.

Systemet består dels af en peer-to-peer-funktion, der sikrer udvekslingen af penge mellem to parter. Transaktioner, der alene baserer sig på pseudonym udveksling af digitale signaturer.

Den anden væsentlige funktionalitet er algoritmen, der udsteder de nye Bitcoins. Ud over denne algoritme registreres alene hver møntenheds skiftende ejerskab ved den digitale signatur. Denne registrering er den eneste offentligt tilgængelige information om Bitcoin-økonomien. Ingen øvrige brugeroplysninger er gemt i systemet som f.eks. navne eller adresser.

Der er derfor ingen traditionelle banker indbygget i systemet. Alle pengetransaktioner foregår alene mellem to parter, ved udveksling af deres digitale signaturer. Systemet styrer selv at enhver enhed af valutaen kan kun oprettes én gang, og kun kan ejes af én person, én signatur, ad gangen.

Kilde: Wikipedia

Et universitet på Cypern har allerede modtaget sin første betaling i Bitcoins for udbudt undervisning, og en studerende fra Sydafrika har betalt med Bitcoin for onlineundervisning på kandidatniveau inden for erhvervsøkonomi. Det skriver Wall Street Journal.

I det skjulte

Den virtuelle valuta, der er bygget op på et computersystem, har haft stor vind i sejlene, selvom den ikke er bundet op til en centralbank. Den virtuelle valuta er flittigt blevet brugt til narkokøb og hvidvask af penge over internettet, fremgår det af diverse internetsider.

EU-kommissær, Michael Barnier, med ansvar for det indre marked og finansiel regulering, siger til Wall Street Journal, at hvis det viser sig, at uregulerede valutaer som Bitcoin bliver brugt til at begå bedrageri eller andre kriminelle aktiviteter, bør det give statssanktioner.

- Vi følger alle spørgsmålstegnene omkring Bitcoin meget nøje, og er forsat på vagt og klar til at handle, hvis det bliver nødvendigt, siger Michael Barnier.

Kan hurtigt kollapse

Den franske centralbank, Banque de France, skriver i en rapport, at det kan være decideret risikabelt at erhverve sig Bitcoins, hvad enten det er til køb eller spekulation, da valutaen er bygget på et system, der kan kollapse hvert øjeblik, som i den virkelige verden vil true den finansielle stabilitet.

Den engelske centralbank, Bank of England, tager den dog mere med ro og udtaler, at det ikke er sandsynligt, at valutaen vil have nævneværdig indflydelse på bankens monetære eller finansielle stabilitets målsætninger på kort sigt, såfremt den medieombruste valuta vil blive betragtet som et officielt betalingsmiddel.

Valutaanalytiker, David Woo, hos Bank of America Merrill Lynch, har lige udsendt en 11 sider lang rapport vedrørende Bitcoin, og David Woo vurderer, at der er lavet en maksimal markedsværdi på 15 mia. dollar, hvor det nuværende niveau ligger på 12,5 mia. dollar. Den maksimale dagsværdi vurderes til 1.300 dollar, skriver Wall Street Journal.

BRANCHENYT
Læs også