Teknologigiganter går sammen i mobilprojekt

Kriseramt mobilvirksomhed skal genrejses med hjælp fra kinesisk elektronikmastodont.

Blackberry har ikke opgivet at være konkurrencedygtige på mobilmarkedet. Foto: AP

Længere tids spekulationer om fremtiden for det kriseramte mobilselskab Blackberry blev fredag lukket, da en opsigtsvækkende aftale med den store elektronikfremstillingsvirksomhed Foxconn blev underskrevet.

Aftalen gælder over fem år, og den klare målsætning er, at de to parter sammen skal udvikle en ny smartphone.

"Det er en fuldstændig essentiel aftale for Blackberry. Foxconn giver dem den finansielle tyngde, der skal til for at være konkurrencedygtige - specielt i landene i Fjernøsten såsom Indonesien, der er Blackberrys største marked," siger Ben Wood, mobilanalytiker hos analysefirmaet CCS Insight, til BBC.

Overhalet af Apple og Samsung

For en måned siden offentliggjorde canadiske Blackberry, at man havde droppet planerne om at sælge virksomheden til selskabets hovedaktionær, Fairfax Financial Holdings.

I stedet lød den nye kurs nu på, at man ville skaffe finansiering på en milliard dollar og kæmpe videre på mobilmarkedet, der tidligere blev domineret af Blackberry, som siden dog har måttet se Apple og Samsung suse forbi.

Med den femårige aftale med Foxconn ser det imidlertid ud til, at Blackberry er klar til en ny tørn med de andre mobilgiganter.

"Partnerskabet demonstrerer Blackberrys langsigtede engagement i device-markedet og vores beslutsomhed i at forblive en innovationsleder på mobilmarkedet. Samarbejdet med Foxconn tillader Blackberry at fokusere det på, vi gør bedst - ikoniske designs, verdensklassesikkerhed og softwareudvikling," siger Blackberrys konstituerede direktør, John Chen, til BBC.

Aktiehop på 16 pct.

Foxconn, der har hovedsæde i Taiwan og er verdens største fabrikant af elektroniske komponenter, har i forvejen Apple, Microsoft, Sony, Samsung, Panasonic og Amazon blandt sine kunder og står bag kendte produkter som iPad, iPhone, PlayStation, XBox og Kindle.

Det multinationale selskab skal ifølge Bloomberg udvikle de elektroniske dele til den nye telefon og dermed hjælpe Blackberry med at skære ned på produktionsomkostningerne og overkomme problemer med at genopfinde sig selv.

Aftalen blev offentliggjort samme dag, som Blackberry annoncerede et tredjekvartalsregnskab, der viste et tab på 24 mia. kr. og store nedskrivninger på sine aktiver.

Investorerne syntes dog at hæfte sig mere ved den nye aftale med Foxconn, idet Blackberrys aktier steg med 16 pct. fredag.

BRANCHENYT
Læs også