En ny type kraftfuld biobrændsel kan være på vej til at indtage verden.
I det sydlige Californien dyrker en række forskere en genmodificeret udgave af den meget giftige busk Jatropha.
Det skriver New York Times.
Busken er så hårdfør, at man kan plante den i ørkenen, og før finanskrisen satte ind for seks år siden smed investorer over hele verden hundredvis af millioner af dollars efter den fjendtlige busk.
Det var frøene fra Jatropha, der tændte julelys i øjnene på investorerne.
Frøene indeholder en højkvalitets olie, der kan forarbejdes til kraftfuldt jet-brændstof med et lavt indhold af karbon.
"Efterspørgslen er helt enorm. Alle flyselskaberne er interesserede i at flyve på biobrændsel i dag."
For seks år siden var busken dog for ineffektiv at dyrke til brændstof, da der ikke var nok frø, til at produktionen kunne blive profitabel.
Biobrændselsfirmaet SGB, der dyrker Jatropha i Californien, mener dog, at det nu har modificeret busken så meget, at brændstof fra Jatropha vil kunne konkurrere med fossile brændstoffer.
Firmaet har nu planer om at dyrke Jatropha på 250.000 acre eller 100.000 hektar i Brasilien, Indien og andre lande og dermed producere 70 mio. gallons eller 264 mio. liter biobrændstof om året.
SGB's succes med at få Jatropha til at bære flere frø har bl.a. fået flyproducenten Airbus og verdens tredjestørste energiselskab BP til at plante Jatropha i Brasilien.
Forskerne er lykkedes med at forbedre buskens frøbæring med 900 pct.
"Efterspørgslen er helt enorm. Alle flyselskaberne er interesserede i at flyve på biobrændsel i dag," siger Rafael Davidsohn Abud fra JetBio til New York Times. JetBio er et konsortium af forskellige selskaber, der er begyndt at dyrke Jatropha.
Flere miljøorganisationer har tidligere kritiseret brugen af biobrændsel.
Herhjemme dyrkes en stor mængde raps for at blive brugt i det, der kaldes 1. generations biobrændsel. Det er dog uhyre ineffektivt og er lige så klimaskadeligt som fossile brændstoffer.
Selvom Jatropha er mere energieffektivt end raps til brug for biobrændsel, skal der stadig bruges jord til at dyrke de giftige buske.
Og når der ryddes vild natur for at dyrke biobrændsel, risikerer den miljømæssige gevinst ved ikke at bruge fossile brændstoffer at forsvinde.