Nu bliver det billigere at være bilejer

Især to tendenser gør, at 2014 tegner lovende for de danske bilister.

Ifølge FDM's udregninger kan bilejerne se frem til at spare mellem 17 og 32 øre per kilometer sammenlignet med 2013, alt afhængigt af hvilken prisklasse bilen er i.

År efter år er det blevet en smule dyrere at være bilist i Danmark. Indtil nu.

Et nyt, stort bilbudget for 2014 foretaget af forbrugerorganisationen FDM viser nemlig, at det kommende år efter alt at dømme kommer til at knække den længe voksende udgiftskurve.

Alt i alt tegner 2014 til at blive 5 pct. billigere for de danske bilister end 2013, noterer FDM.

Billigere forsikringer

Forbrugerøkonom i FDM, Allan Skytte Christensen, oplyser, at de faldende udgifter først og fremmest hænger sammen med et fald i forsikringspræmierne.

"FDM har tidligere kritiseret forsikringsbranchen for at tage sig lidt for godt betalt for deres bilforsikringer. Derfor er det positivt, at branchen nu synes at have lyttet og kappet næsten en femtedel af prisen. Det er et markant fald, som selvfølgelig er med til at gøre det billigere at være bilejer i 2014," siger Allan Skytte Christensen i en kommentar til det netop udgivne bilbudget.

Derudover hjælper det også bilejerne, at benzinpriserne har toppet for nu, og at bilerne i dag kører længere på literen med lavere brændstofudgifter og grøn ejerafgift til følge.

Spar 32 øre på kilometeren

Ifølge FDM's udregninger kan bilejerne se frem til at spare mellem 17 og 32 øre per kilometer sammenlignet med 2013, alt afhængigt af hvilken prisklasse bilen er i.

Kører man eksempelvis 10.000 km om året, kan man dermed spare op mod 3.200 kr. i forhold til 2013.

FDM's bilbudget inkluderer ikke kun løbende priser, men medregner også det værditab, som en bil lider.

Små biler mister værdi

Her viser regnestykket, at det er de mindste biler, der procentvist mister mest værdi.

"Mikrobilerne har de senere år været de mest solgte herhjemme. Men de lave nypriser og det store udbud afspejler sig også på brugtbilsmarkedet, hvor vi ser de helt små biler lide store værditab. Det er en tendens, der nok vil fortsætte de kommende år," siger Allan Skytte Christensen.

Omvendt holder de større biler procentvist værdien bedre end tidligere, vurderer Allan Skytte Christensen, som råder bilejere til at medregne værditabet af bilen, hvis man sætter sig et bilbudget.

Læs også