Selskaber belønner ukritiske økonomer

Der er honorarer at få, hvis man ikke skælder ud på aktiespekulanter og oliefirmaer.

Flere store amerikanske virksomheder bruger mange resurser på at støtte akademikere, der offentligt taler selskabernes sag. Foto: Mark Lennihan

Flere økonomer forsvarer virksomheder, der til gengæld belønner økonomerne med honorarer.

Det skriver New York Times.

Den amerikanske avis har fået indsigt i de økonomiske forhold hos flere prominente amerikanske universitetsansatte økonomer.

Og det viser sig, at der er et tæt samarbejde mellem de "uafhængige" økonomer og de pengestærke selskaber.

Spekulanter er ufarlige

En af de økonomer NY Times har interesseret sig for, er Craig Pirrong, der er professor i finansiering på Houston Universitet,

Han er en af de mest udtalte fortalere for spekulanter og har flere gange insisteret på, at eksempelvis spekulation i fødevarer som korn ikke fører til prisstigninger.

Det har han gjort i kronikker i avisen Wall Street Journal og i den amerikanske kongres.

Professoren betegner sig selv som en uafhængig akademiker, men han har ifølge NY Times oplysninger modtaget honorarer fra store banker og flere firmaer, der spekulerer i energihandel.

"Nej, fjols!"

Craig Pirrong har over for NY Times ingen planer om at oplyse de nøjagtige beløb, han har modtaget som honorarer.

Han har dog tidligere på sin blog kommenteret på beskyldninger om, at han ikke er uafhængig på grund af den økonomiske støtte fra virksomhederne.

"Øh, nej, fjols. Jeg siger tingene, som de er."

Han afviser samtidig, at hans konklusioner i det arbejde, han udfører for virksomhederne har nogen indflydelse på honorarernes størrelser.

Har strammet op

Efter finanskrisen og navnlig den Oscarbelønnede dokumentar "Inside Job", der bl.a. handlede om universitetsøkonomers bånd til private virksomheder, blev der strammet op på reglerne for, hvad universitetsansatte økonomer skal oplyse af honorarer fra det arbejde, de udfører for forskellige virksomheder.

Ikke desto mindre kan universitetsprofessorer som Craig Pirrong og mange andre i lignende stillinger stadig undlade at oplyse de nærmere detaljer i det arbejde, der bliver betalt af erhvervslivet.

BRANCHENYT
Læs også