USA's rigeste giver milliarder i velgørenhed

Rigmændene i USA har givet, hvad der svarer til mere mere end 18 mia. kr. væk til velgørenhed i 2013.

Facebook-stifteren Mark Zuckerberg var i 2013 den amerikaner, som gav den største donation til velgørenhed. Han gav 990 mio. dollars til Silicon Valley Community Foundation.  Foto: AP/Marcio Jose Sanchez

Filantropi gjorde comeback i 2013,  når det handler om de rigtig store donationer.

De rigeste amerikanere gav 3,4 mia. dollars, eller hvad der svarer til mere end 18 mia. danske kr. Det viser en ny opgørelse over de 10 største donationer i 2013, som Chronicle of Philanthropy har foretaget. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Analysen viste også, at der blandt de største donationer i 2013 var flere donationer på 100 mio. dollars eller mere. I 2013 var der 15 donationer på over 100 mio. dollars, mens der i 2012 var 11.

Facebook-stifter var mest gavmild

Den største amerikanske velgører i 2013 var Facebook-stifteren Mark Zuckerberg og hans hustru Priscilla Chan. I december offentliggjorde de, at de havde givet 18 millioner Facebook-aktier til Silicon Valley Community Foundation. Donationen havde en værdi af mere end 990 mio. dollars.

Ifølge den nye analyse var det første gang, at USA' største filantropiske gave blev givet af en person under 30 år.

Den næststørste donation kom fra Nike Inc-medstifteren Philip Knight og hans hustru. Parret gav 500 mio. dollars til Oregon Health and Science University Foundation til kræftforskning.

Den tredjestørste amerikanske donation var et løfte om 350 mio. dollars fra Michael Bloomberg, forretningsmagnat og politiker,  til Johns Hopkins University i Baltimore til fremme af tværfaglige studier.

Colleges og universiteter var blandt de primære modtagere af store donationer, viser gennemgangen. Yale, Standford, University of Michigan, Yeshiva University i New York City, Georgetown University, Columbia Business School og University of California i San Diego var også blandt de universiteter, der modtog penge fra nogle af USA's rigmænd.

Positiv tendens

Efter flere år med træge donationer, er donationerne i 2013 udtryk for en positive tendens, mener Cronicle of Philanthropy.

"Det faktum, at vi så så mange donationer på over 100 mio. dollars er en indikator på, at folk giver meget igen," siger Stacy Palmer, redaktør på Cronicle of Philanthropy, til AP.

"Folk ser tilsyneladende mere optimistisk på økonomien, og det stærke aktiemarked har helt sikkert drevet en masse donationer. Det ser ud, som om det bliver et bedre år," fortsætter hun.

Gennemgangen viser, at flere rigmænd i 2013 har doneret både mere end 100 mio. dollars og 1 mio. dollars end tilfældet var i 2012.

Men rigmændene er alligevel ikke så gavmilde, som de var før finanskrisen. I 2007 var løb de 10 største største donationer f.eks. op i 4,1 mia. dollars mod 3,4 mia. dollars i 2013.

Læs også