Så vender hverdagen tilbage

Der vil være fokus på de makroøkonomiske begivenheder, og især fredagens amerikanske arbejdsmarkedsrapport vil blive ugens trækplaster. Alcoa sender sit regnskab ud i markedet, og det giver også en meldinger om, at regnskabssæsonen står for døren.

Efter et par uger med feriestemning vil finansmarkederne i dag begynde at komme i gear igen. Arkivfoto: Finn Frandsen

Mandag

Mandag formiddag kan Tyskland trække opmærksomhed med sine forbrugerpriser for december. Den europæiske inflation har ligget på et meget lavt niveau, og det har givet lidt spekulation og frygt for deflation, hvilket ECB også tidligere har udnyttet til at sænke renten yderligere. Det tyske estimat over forbrugerpriser er de første for december fra et europæisk land, så opgørelsen får ekstra opmærksomhed. Det er ventet, at forbrugerpriserne i Tyskland vil stige med 0,4 pct. i december i forhold til november, hvor stigningen var på 0,2 pct. i november.

Den amerikanske opgørelse over ISM erhvervstilliden for servicesektoren kan trække opmærksomhed. Opgørelsen vil dog stå lidt i skyggen af torsdagens pendant for industrien. Det skyldes, at industrien anses for at være en ledende indikator. I en moderne økonomi som den amerikanske, udgør servicesektoren dog en betydeligt større andel af økonomien end industriens andel. Ifølge Bloomberg News er det ventet, at ISM for servicesektoren i december vil stige til 54,5 i december fra 53,9 i november.

Den amerikanske centralbank skal have ny chef, og det er ventet, at det amerikanske Senat i Kongressen mandag vil stemme om en godkendelse af den nominerede Janet Yellen, som dermed kan blive den første kvindelige topchef hos den amerikanske centralbank.

Tirsdag

Den svenske bank SEB holder tirsdag investordag (Nordic Seminar) med deltagelse af flere spændende danske virksomheder, hvor der vil være deltagelse fra Vestas, Lundbeck og Coloplast. Det kan måske kaste lidt nyheder fra sig.

Onsdag

Der kommer natten til onsdag handelsbalanceopgørelsen fra Kina, og det er frisk tal for december. Selv om opgørelsen bør tages med et gran salt kan de give en indikation for den globale samhandel.

Den tyske handelsbalance for november fremlægges før åbning ved 8-tiden. Den tyske handelsbalance viser typisk et solidt overskud, og det lå på 17,9 mia. euro i oktober. Senere på dagen kommer der tal for fabriksordrerne i Tyskland, og det kan give en indikation for industrien, også selvom opgørelse typisk er noget svingende.

Den amerikanske centralbank fremlægger referatet fra seneste rentemøde, hvilket var mødet den 17.-18. december, hvor det blev til en lille overraskelse med reduktioner i de kvantitative lempelser. De findes to gruppe i centralbanken, hvor de ene er bange for inflationseffekten fra de kvantitative lempelser og den anden gruppe frygter, at reduktionerne kan kvæle væksten. Markedet vil have fokus på centralbankmedlemmernes fremadrettede meldinger. Finansmarkederne er på vagt over for indikationer om den kommende udsigt til flere kvantitative reduktioner i løbet af 2014.

Torsdag

Den amerikanske aluminiumsgigant Alcoa fremlægger regnskab for fjerde kvartal efter amerikansk lukketid. Alcoas betydning er ikke hvad den har været, og i 2013 måtte Alcoa opgive sit prestigefyldte Dow Jones 30-medlemskab. Alcoa overraskede i seneste regnskab for tredje kvartal, hvor både salget og indtjeningen var klart bedre, end analytikerne havde ventet. I samme ombæring blev det sagt, at Alcoa fortsætter med at have et skarpt øje på omkostningerne og overvåge kapacitetsudviklingen. Generelt er det også interessant at høre Alcoas forventninger til 2014 og udsigterne for den økonomiske situation, idet Alcoa er en klassisk cyklisk aktie.

Fredag

Den amerikanske kreditkortkoncern American Express er aktuel med regnskab for fjerde kvartal, hvilket typisk sker efter lukketid. Seneste opgørelse fra kreditkortkoncernen gav ikke de store overraskelser. Meldingerne fra American Express giver en meldinger om forbrugernes købelyst og finansielle situation, og derfor er meldingerne herfra meste interessante set i et detailbank-perspektiv.

Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for december bliver endnu engang en kioskbasker. Den amerikanske centralbankank indledte inden jul reduktionen af de kvantitative lemper med obligationsopkøb, og dermed sendte centralbanken et klart signal om, at ledighedsrisikoen er mindsket. Derfor vil investorerne holde øje med, om arbejdsmarkedet i december vil vise styrke og bekræfte udsigterne til en økonomisk genopretning. Analytikerne venter også, at det bliver en stærk arbejdsmarkedsrapport, idet Bloomberg News prognose for jobskabelsen i december lyder på 195.000 (eksklusive landbruget) efter en stærk opgørelse i november med en jobskabelse på 203.000. En jobskabelse i dette niveau kan mere end opveje nettotilgang til det amerikanske arbejdsmarkedet. Analytikerne venter, at ledigheden ventes at ligge uændret på 7,0 pct. i december.

BRANCHENYT
Læs også