Hvorfor er danskere kun dovne i krisetid?

Det er misforstået at kalde danskerne dovne, lyder det fra AE-Rådet.

Erhvervsmanden Lars-Christian Brask kalder i dagens Jyllands-Posten danskerne for et dovent folkefærd.

Men det er en misforstået opfattelse, lyder det fra cheføkonom Martin Madsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

"Da der var job til alle før krisen, var der ingen snak om dovne danskere; folk tog de job, der var. Vi så mennesker, der ellers var dømt ude af arbejdsmarkedet, komme i arbejde. At danskerne generelt er dovne, er en forkert udlægning af virkeligheden," siger cheføkonomen til Jyllands-Posten.

Kvinder i arbejde

Det er rigtigt, at danskerne generelt arbejder mindre end gennemsnittet i de andre OECD-lande - 173 timer mindre om året end OECD-gennemsnittet for at være nøjagtig.

At sige danskerne er dovne, er et forkert ordvalg. Men hvis vi gerne vil fremtidssikre vores samfund, kan der være fornuft i at kigge yderligere på arbejdsudbud og arbejdstid.

Martin Madsen, Cheføkonom i AE-Rådet

Men statistikker kan være farlige at sammenligne uden videre.

"Vi har en kortere arbejdsuge end mange andre lande, men til gengæld er der rigtig mange kvinder på arbejdsmarkedet i Danmark. Det er klart, at hvis det kun er manden, der går på arbejde, så vil han arbejde flere timer om dagen end i et hjem med to lønmodtagere," siger Martin Madsen.

Muligt at øge timeantallet

Hvis man gerne vil øge danskernes årlige timeantal på arbejdspladsen, er der flere håndtag at trække i.

"Undersøgelser fra Danmarks Statistik har vist, at mange danskere på deltid gerne vil arbejde fuldtid, men har svært ved at få lov til det, da det kan være en fordel for en arbejdsgiver at have to deltidsstillinger frem for en fuldtidsstilling," siger Martin Madsen.

Man kunne også tillade større fleksibilitet i forhold ferieugerne, så det blev muligt at få flere af ugerne udbetalt i stedet for at afholde ferien.

Ifølge Martin Madsen er tendensen til, at arbejdstiden falder i Danmark, allerede bremset, og på det seneste har man endda kunnet registrere en stigning i arbejdstiden.

Fokus på arbejdsudbuddet

Fra politisk hold er der de seneste år indført flere reformer, der netop har skullet sikre det danske arbejdsmarkeds konkurrencedygtighed.

"At sige danskerne er dovne, er et forkert ordvalg. Men hvis vi gerne vil fremtidssikre vores samfund, kan der være fornuft i at kigge yderligere på arbejdsudbud og arbejdstid. Det er også det, vi ser med regeringens kontanthjælpsreform, efterlønsreformen og reformen på sygedagpengeområdet, det sker netop for at øge arbejdsudbuddet," siger Martin Madsen.

Hvad mener du, er danskerne generelt for dovne?

Læs også