"Generation målrettet er ... målrettet"

Krisetider har gjort en i forvejen målrettet generation endnu mere arbejdsom, lyder det fra en ungdomsforsker.

En universitetsuddannelse er ikke længere en garanti for arbejde, der skal helst også være studiejob og udlandsophold i bagagen, lyder det fra ungdomsforsker.

Den yngre generation får hug for at være "forkælet og forvænt" i dagens udgave af Jyllands-Posten.

Det er erhvervsmanden Lars-Christian Brask, der er afsender på kritikken, men ifølge Camilla Hutters, der er lektor og souschef på Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet rammer kritikken ikke målskiven.

Hun vil snarere kalde de unge mennesker for "Generation målrettet."

"Overordnet set er der kommet flere krav, som unge skal leve op til. Allerede i gymnasiet er der mange, som bruger meget tid på deres studie og arbejde. Når de kommer ud på arbejdsmarkedet, bliver de mødt med krav om både at have den rette uddannelse, måske et udlandsophold og gerne ekstra kvalifikationer for at kunne skille sig ud, samt forskellige former for relevant erhvervserfaring," siger Camilla Hutters til Jyllands-Posten.

Det er det samme pres, der møder de unge, men nogle vil reagere ved at blive ekstremt arbejdsomme og målrettede, mens andre ikke vil kunne overskue alle de platforme, hvor de skal gøre sig gældende og derfor vil resignere

Camilla Hutters, Ungdomsforsker på Aalborg Universitet

Formet af krisen

Finanskrisen har ifølge cheføkonom Martin Madsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd været med til at skabe en bevidsthed hos de unge, om at der ikke nødvendigvis venter et job efter endt uddannelse.

"De unge har oplevet en krise på nært hold, og de ved godt, at der skal knokles på både studiearbejdet og læsesalen for at få et arbejde," siger Martin Madsen.

Han mener samtidig, at der en stigende bevidsthed blandt de unge, om at de kommer til at være meget længere tid på arbejdsmarkedet, og så er det vigtigt at have et godt job.

Fald i købekraft

Der er med sikkerhed mange unge i andre lande, der vil kigge misundeligt på de forhold, der præger de danske studerendes tilværelse.

Med en betalt uddannelse og løn i form af SU for overhovedet at læse.

"Sammenlignet med mange andre lande er det naturligvis nogle attraktive vilkår, men købekraften hos de studerende er faldende, og det er blevet meget sværere at finde en bolig, der er til at betale, i de store studiebyer som København og Aarhus," siger Camilla Hutters.

Resignerer i stedet

Selvom mange unge mennesker i dag ifølge Camilla Hutters er "overachievers" altså meget ambitiøse og målrettede, vil man også kunne finde masser af eksempler på unge, der er resignerede og ikke orker at komme ind i kampen om det gode job.

"Det er det samme pres, der møder de unge, men nogle vil reagere ved at blive ekstremt arbejdsomme og målrettede, mens andre ikke vil kunne overskue alle de platforme, hvor de skal gøre sig gældende, og derfor vil de blive resignerede," siger Camilla Hutters.

Læs også