Debat om ytringsfrihed endte grimt

Tonen var hård mellem Omar Marzouk og Firoozeh Bazrafkan, da de lørdag aften debatterede i Deadline.

Firoozeh Bazrafkan afsluttede lørdagens debat således.

Er det en kyllingeagtig opførsel at gå under jorden, hvis man bliver truet af islamister? Og ophøjer samfundet folk, der er blevet truet, til martyrer for ytringsfriheden, også selv om det ikke er fortjent?

Det var nogle af de emner, stand up-komikeren Omar Marzouk og kunstneren og debattøren Firoozeh Bazrafkan, lørdag aften blev sat til at debattere i DR2's Deadline.

"Der er kommet en gruppe af folk, som har fået trusler fra Kaldet til Islam, og de bliver ophøjet til at være martyrer for ytringsfriheden uden egentlig at have bidraget med noget.

Omar Marzouk
Og de to var mildest talt uenige om de emner, de var blevet sat til at tale om. Diskussionen blev så ophedet, at den endte med, at sidstnævnte gennem det direkte tv-link fra Aarhus sendte Omar Marzouk et kendt, og ikke så pænt, håndtegn i form af en hævet langefinger.

DF'ere er nogle kyllinger

Debatten på DR2 gik på, hvordan islamkritikere reagerer på trusler fra fundamentalister og kommer efter en flere dage lang fejde mellem Bazrafkan og Marzouk.

Omar Marzouk skrev fredag aften på Facebook, at DF'ere er "nogle kyllinger og har det hele i munden". Samtidig linkede han til en artikel, hvori det bliver beskrevet, at DF'eren Tina Petersen er gået under jorden, efter at hun har modtaget dødstrusler fra danske islamister i gruppen Kaldet til Islam.

"Kom tilbage og kæmp din kujon," skrev komikeren.

Omar Marzouk skal holde op med at føle sig smålig over, at nogen bliver truet på livet.

Firoozeh Bazrafkan
Denne ytring uddybede Omar Marzouk i Deadline ved at erklære, at han følte sig provokeret af, at Tina Petersen ligefrem skulle være gået under jorden efter truslerne.

"Der er kommet en gruppe af folk, som har fået trusler fra Kaldet til Islam, og de bliver ophøjet til at være martyrer for ytringsfriheden uden egentlig at have bidraget med noget," sagde han og tilføjede i samme sætning, at Firozeh Bazrafkan i hans øjne heller ikke har bidraget med noget til debatten.

Truslen fra Kaldet til Islam

Det fik Firoozeh Bazrafkan til at gå til modangreb på Omar Marzouk.

"Jeg er fuldstændig ligeglad med, om det er en DF'er, eller om det er en udlænding, eller om det er det tredje. Omar Marzouk skal holde op med at føle sig smålig over, at nogen bliver truet på livet, uanset om han er komiker eller ej," sagde hun i Deadline.

Samtidig mener Bazrafkan - hvilket hun formulerede i særdeles skarpe vendinger - at Omar Marzouk ikke forstår, hvad ytringsfrihed er, og da kunstneren fik lov til at afsluttede debatten, skete det i form af en løftet langefinger.

"Kaldet til Islam er en trussel mod den danske ytringsfrihed og demokrati, og hvis du ikke kan indse det, kan du få dén her lige i hovedet," lød meldingen, der akkompagnerede håndtegnet.

Omar og den religiøse sutteklud

Firoozehs første bidrag til debatten kom efter Omar Marzouks første Facebook-opdatering, da kunstneren som svar på denne lavede en video, hvori hun siger, at Omar Marzouk selvfølgelig har ret til at mene, hvad han vil, men at han derudover bør "putte sin religiøse sutteklud i munden".

"Hold din fede kæft," lød det fra Firoozeh Bazrafkan i videoen.

Dette fik igen stand up-komikeren til at logge på Facebook, hvor han lørdag skrev en besked til Firoozeh og resten af "ytringsfrihedsforkæmperne".

"I kæmper jo ikke for ytringsfrihed men for medietid. Og i har intet andet at sælge end frygt," lød det skarpt fra Marzouk.

Voldsomme reaktioner

I løbet af de seneste dage er der på begge de involverede parters Facebook-side kommet hundredevis af kommentarer fra tilhængere af både det ene og det andet synspunkt.

Og da DR Nyheder efter Deadline lagde udsendelsen ud til debat, kom der endnu flere reaktioner fra seere, hvoraf langt de fleste synes, at niveauet i debatten blev en kende for lavt.

"Vi manglede bare, at hun holdt sig for ørerne og råbte lalalalala," lyder en af de mest populære kommentarer.

Læs også