Mærsk sælger supertankere for 5,3 mia. kr.

Maersk Tankers har solgt hele sin flåde af supertankere.

Det drejer sig om i alt 15 VLCCere, til belgiske Euronav for 980 mio. USD.

I en meddelelse søndag aften oplyser Maersk Tankers, at salget er en realitet. Meddelelsen kommer efter lang tids spekutioner om et nært forestående salg af rederiets flåde af råolietankere.

Salget er en konsekvens af Maersk Tankers´ strategi om fremover at satse på produkttankskibe, som rederiet fornylig bestilte en en stribe af.

"Sidste år offentliggjorde vi vores intentioner om at reducere vores eksponering i VLCC-markedet og i stedet fokusere på produkttanktank fremadrettet. Euronav har nu præsenteret os for en handel, der understøtter denne strategi," siger Morten Engelstoft, CEO i Maersk Tankers.

Salget af VLCC-flåden vil berøre en række søfarende ombord på VLCC-skibene samt ansatte på rederiets kontorer. Maersk Tankers arbejder ifølge meddelelsen tæt med alle berørte parter for at begrænse tab af job.

Skibene vil blive leveret løbende og enkeltvis til Euronav i løbet af de kommende måneder, når Maersk Tankers har opfyldt rederiets forpligtelser i eksisterende kontrakter.

Rederiet tog i 2012 initiativ til ny VLCC-pool, Nova Tankers, sammen med tre andre rederier, og poolen er i dag verdens formentlig største samarbejde om drift om supertankere.

De 15 supertankere i Maersk-flåden har en gennemsnitsalder på kun fire år, og skibene vil fremover blive drevet i regi af Tankers International-poolen, som Euronav selv var med til at tage initiativ til, skriver det børsnoterede belgiske selskab i en meddelelse søndag aften.

"Euronav ser dette som et første skridt mod en større konsolidering af den globale VLCC-flåde," skriver Euronav, der bebuder flere oplysninger senere om finansieringen af den store forretning. Euronav-aktien har i en længere periode været suspenderet på børsen i Bruxelles, og det vil den være indtil videre, oplyser selskabet i sin børsmeddelelse, og tilføjer, at udsgterne for VLCC-markedet har forbedret sig markant i de seneste måneder.

BRANCHENYT
Læs også