Rekord-afkast på vej til olierige nordmænd

Den gigantiske norske oliefond kan være på vej mod sit næstbedste afkast nogensinde.

Boreplatformen Vest Hercules i den norske Skaanevik-fjord. Pr-foto: Statoil/AP

130.000 norske kroner står hver eneste nordmand fra spæd til pensionist til at have tjene i afkast fra den norske stats Oliefond i 2013. Fonden er nemlig i følge beregninger fra den norske avis Aftenposten og tal fra de første tre kvartaler i 2013 på vej mod det næstbedste år nogen siden.

Dermed står fonden til at have sikret et afkast på 15 procent i 2013. Kun i 2009 oplevede fonden et bedre år - ikke mindst hjulpet godt på vej af den daværende optur på aktiemarkederne efter kriseåret 2008. I 2009 sikrede den norske oliefond et afkast på 25,6 procent.

Udsigten til det flotte afkast i Oliefonden hænger nøje sammen med udviklingen i den globale økonomi.

"Aktiekurserne steg meget i 2013 på grund af forventninger om, at verdensøkonomien er på vej ind i en bedre gænge. Dermed forventer aktiemarkederne, at selskabernes indtjening vender tilbage," siger Morten Jensen, analysechef i DNB Markets, til Aftenposten.

Én million per nordmand

Beregningerne om afkastet fra 2013 er dels baseret på regnskaber for årets første tre kvartaler, og derudover på udviklingen i de globale indeks for aktier og obligationer. Forudsat at Oliefonden i 4. kvartal 2013 har investeret som vanligt, når Aftenposten frem til, at afkastet i 2013 bliver på 15 procent. Den endelige årsrapport fra Oliefonden fremlægges den 28. februar.

Selv om afkastet svarer til 130.000 kroner per nordmand, er det dog ikke penge, der går direkte ud til de norske forbrugere. Oliefonden er nøje reguleret og opspares til fremtidige generationer, og kun en lille del af afkastet går til offentlige investeringer. Den Norske Oliefond er på omkring 5000 milliarder norske kroner - hvilket svarer til cirka en million kroner per nordmand.

BRANCHENYT
Læs også