Pelsavlere vil eksportere til Kasakhstan

Der er så meget gang i væksten, at danske pelsavlere er blevet interessante.

Kasakhstan har fået de danske pelsavleres opmærksomhed. Foto: Finn Frandsen

De fleste af os forbinder nok mest landet Kasakhstan med den fiktive filmkarakter 'Borat'. Men faktisk har den centralasiatiske stat så meget gang i de økonomiske hjul, og så mange købelystne velhavere, at landet har fanget de danske minkavleres opmærksomhed.

Det fortæller man hos Nordjyllands Pelsdyravlerforening til P4 Nordjylland.

- Kasakhstan er et land, hvor der er mange nyrige. Og temperaturen er så tilpas lav om vinteren, at pels allerede er en naturlig del af moden. Så derfor ser vi det som et potentielt vækstmarked. Vi har allerede afholdt modeshow i landet og lavet aftaler med flere forhandlere, siger Karsten Beltoft Jørgensen, formand for Nordjyllands Pelsdyravlerforening.d

Flere er etableret

Og at netop Kasakhstan skulle være et potentielt marked for dansk mink giver god mening hos Eksportrådet. For flere danske virksomheder har allerede slået rod i staten. Og købekraften stiger støt.

Det fortæller internationaliseringsmedarbejder Lars Hjul Hansen.

- I de senere år har landet oplevet en stor vækst. Det er det samme, som man har oplevet i Rusland. Det er i høj grad minedrift og oliebranchen, som driver det økonomiske fremspring. Men også i andre dele af industrien, går det den rigtige vej, siger han til P4 Nordjylland.

Landbrug trækker også op

Ud over oliesektoren og minedrift, er det også en stærk landbrugssektor, som driver fremgangen i Kasakhstan, der sidste år havde en vækst på 6 procent af bruttonationalproduktet. Særligt inden for bomuldsproduktion og frugtavl har producenterne haft held til at bide sig fast hos samhandelspartnerne. Og indtil videre har landet ikke været mærkbart ramt af den globale økonomikrise.

De nordjyske pelsdyrsavleres formand, Karsten Beltoft, er da også sikker på, at Kasakhstan kan hjælpe pelsproducenterne med at holde gang i salget af mink.

- Med den vækst, der er i landet, så er jeg sikker på, at importen af luksusvarer også vil stige. Så derfor vil vores produkter være attraktive for kasakherne, siger han.

Læs også