100.000 årsopgørelser skal granskes af Skat

Hundredvis af skattekroner på vej til danskere efter krav om storstilet oprydning.

På grund af EU skal Skat nu til at gennemgå cirka 100.000 årsopgørelser.

Alt sammen for at finde frem til lønmodtagere og pensionister, der har haft arbejde i udlandet, og som ikke har fået et fuldt personfradrag i Danmark. Skatteministeriet skønner, at man inden årets udgang skal betale mere end 300 millioner kroner tilbage, og derefter godt 100 millioner kroner om året fremover.

De mange millioner kroner til skatteborgerne skyldes, at regeringen efter artikler i Ugebrevet A4 har valgt at rette sig efter et krav fra EU-Kommissionen.

En bombe i budgettet

Men det dur ikke, at EU kan smide bomber ind i de offentlige budgetter i Danmark. Det mener Pia Adelsteen, som er EU-ordfører for Dansk Folkeparti.

»Når man bare ser på enkeltsager, hvor Danmark retter ind efter EU's vink, så er beløbene måske ikke skræmmende store. Men begynder man at lægge udgifterne sammen - for eksempel de her til personfradraget samt udgifter til børnecheck og SU til EU-borgere - så bliver det pludselig til en del,« siger Pia Adelsteen.

Venstres EU-ordfører og formand for Folketingets Europaudvalg, Eva Kjer Hansen, ser ingen problemer i, at den nye EU-sag medfører tab af indtægter for det offentlige.

»Der er tale om, at lønmodtagere er blevet snydt for et skattefradrag. Så er det ikke andet end ret og rimeligt, de får deres penge retur. Gevinsterne ved at anspore borgerne til at være fleksible og tage arbejde hen over grænserne er langt større end udgifterne,« siger Eva Kjer Hansen.

Ukendt omfang

Skat har ikke på nuværende tidspunkt et bud på, hvor mange personer der vil blive omfattet af tilbagebetalingen.

»Baseret på tidligere oplysninger fra Skat om antallet af danskere med arbejde i udlandet vil jeg tro, at mellem 5.000 og 10.000 skatteborgere pr. år vil være omfattet af tilbagebetaling,« siger skatterådgiver og specialist i EU-skatteret Jonas Madsen fra revisions- og rådgivningsfirmaet KPMG.

Ifølge Jonas Madsen kan beløbet i ekstreme tilfælde blive 15.000 kroner pr. år - altså helt op til 60.000 kroner for årene 2010 til 2013.

»De 15.000 kroner pr. år vil være meget udsædvanligt. Jeg vil snarere tro, at det vil være mere almindeligt med en tilbagebetaling på omkring 7.500 kroner pr. år,« siger Jonas Madsen.

Ros til egen medicin

Eva Kjer Hansen fra Venstre glæder sig over, at Skat af egen drift vil sikre, at borgerne får penge tilbage.

»Når man skylder Skat penge, er systemet jo meget emsigt med at få dem opkrævet. På den baggrund er det glædeligt, at Skat nu også viser initiativ den anden vej ved af egen drift at gennemgå årsopgørelser tilbage til 2010 og sørge for tilbagebetaling,« siger Eva Kjer Hansen.

Pia Adelsteen fra Dansk Folkeparti er forundret over opfølgningen på sagen om personfradrag.

»Det virker ejendommeligt, at når det drejer sig om borgere, der har betalt for meget i ejendomsskat, så kan de få lov at vente i flere år på at få pengene tilbage. Men når EU løfter pegefingeren, så er regeringen mere end villig til straks at tage sagerne op af egen drift,« siger hun.

Minister: Politisk plat

Skatteminister Jonas Dahl (SF) mener, at Pia Adelsteen slår politisk plat på sagen om personfradraget.

»At blande EU-retten om personfradrag ind i problemerne med ejendomsvurderinger er i ekstrem grad at blande æbler og pærer sammen. Skatteministeriet har foretaget en grundig juridisk vurdering af sagen. Det fremgår meget klart, at Danmark har en praksis, der er i strid med EU's regler om fri bevægelighed. Derfor retter Danmark ind og vi vil sikre at de danskere, der skal have penge tilbage, får det,« skriver Jonas Dahl til A4.

BRANCHENYT
Læs også