Fødevaregigant kaster sig over hjerneceller

Nestlé forsker ikke længere kun i frysetørret kaffe og andre fødevarer.

Nestlé er en af verdens største fødevareproducenter og står bag en række kendte mærkevarer. Foto: AP

Fødevaregiganten Nestlé, der blandt andet stå bag Nescafé kaffe og babymad af mærket Gerber, vil forske i madens betydning på menneskelige celler, og har derfor indgået aftale med det schweiziske selskab CDI om levering af hjerne- og leverceller.

Direktør for Nestlé Institute of Health Sciences, Emmanuel Baetge, siger i et interview med Wall Street Journal, at forskningen skal bruges til at give indsigt i og udvikle ernæringsmæssigt forbedrede drikkevarer, smoothies og andre produkter, som kan have medicinske fordele.

CDI topchef, Robert Palay, siger, at Nestlé er den første fødevarevirksomhed, som køber selskabets menneskelige celler. Salget går ellers normalt til farmaceutiske virksomheder.

Værn mod sygdomme

De to virksomheder vil ikke komme nærmere ind på vilkårene i kontrakten, men Emmanuel Baetge siger, at Nestlés forskere allerede er begyndt at se på hvordan fedtsyrer, som findes i avocado og olivenolie, interagerer med hjernens neuroner.

Ydermere skal forskerne i Nestlé også begynde at undersøge cellerne for mulig anvendelse i forbindelse med fedme, diabetes og Alzheimers.

Niche med fart på

Selvom statslige rådgivere, som den amerikanske Federal Trade Commission, har slået hårdt ned på ernæringsmæssigt forbedrede fødevarer, har det verdensomspændende salg af fødevarer inden for sundhed og wellness været stigende, skriver Wall Street Journal.

Det forventes ifølge forskningsinstituttet Euromonitor International, at fødevaremarkedet inden for sundhed og wellness vil vokse til 944 mia. dollar i 2018 fra 771 mia. dollar i 2013, hvor produkter med sundhedsmæssig fordel vil vokse 22 pct., altså 50 pct. hurtigere ende almindelige fødevarer.

Nestlés har igennem de seneste otte år opgraderet kraftigt inden for medicinske fødevarer. I 2006 købte selskabet Novartis for 2,5 mia. dollar, og sidenhen har man investeret i flere mindre virksomheder indenfor medicinske fødevarer.

BRANCHENYT
Læs også