Lidegaard meget tidligt advaret om voldsom soludbygning

Advarslerne om den store solcelleudbygning går længere tilbage end hidtil antaget.

Energinet.dk advarede om voldsom udbygning af solceller lang tid før Energiforliget, skriver Berlingske. Arkivfoto: JP

Den betændte solcelleaffære strækker sig muligvis længere tilbage end hidtil antaget.

På baggrund af aktindsigt kan Berlingske nemlig fortælle, at Energinet.dk allerede i august 2011 begyndte at advare om danskernes store lyst til at investere i solcelleanlæg. En lyst, der var så stor, at transmissionsselskabet fandt det nødvendigt at hyre ekstra arbejdskraft for at følge med.

K: Vi ville have neddroslet støtten

De økonomiske konsekvenser af den store udbygning blev imidlertid ikke undersøgt i Energi- og Klimaministeriet forud for aftalen om Energiforliget i 2012. Ministeriet valgte at at bort fra den stigende interessere for solceller og nøjedes med at analysere området, og det møder kritik fra blå blok.

"Der var en tikkende økonomisk bombe under opsejling, og hvis vi havde modtaget de oplysninger allerede i marts (Energinet.dk gjorde igen opmærksom på sagen 1. marts 2012, red.), er jeg overbevist om, at vi tidligere ville have skruet ned for støtten," siger energiordfører Mike Legarth (K) til Berlingske.

Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt ser frem til Rigsrevisionens afdækning af spørgsmålet om, hvorvidt ordførerne har fået den nødvendige information forud for beslutningen om solstøtten i Energiforliget.

Lidegaard afviser

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) afviser over for Berlingske, at ministeriet havde fuldt kendskab til udbygningen.

"Men selv, hvis vi havde haft det, er jeg overbevist om, at det ikke havde givet anledning til ændringer i Energiforliget," skriver Lidegaard i en mail, hvor han henviser til, at udbygningen på daværende tidspunkt lå inden for de "forventede rammer".

Regningen for den store solcelleudbygningen anslås til omkring en halv milliard kroner frem mod 2020.

Læs også