Det er svært at dræbe F1-lånet

På trods af advarsler og kamp mod F1-lånet, så er det fortsat meget udbredt i Danmark.

66,7 pct. af flekslånerne i landet sværger fortsat til F1-lånet i forbindelse med boligfinansieringen. Fotocollage: epn.dk

Fra flere sider har der været talt dunder mod det stærkt populære F1-rentetilpasningslån, der bliver betragtet som værende for risikabelt.

Ikke mindst i realkreditsektoren har man talt varmt for andre lån med en længere binding af renten, og prismæssigt har man forsøgt at regulere andelen af danske husstande med F1-lån ned.

Nye tal fra Nationalbanken viser dog, at lånet fortsat er det mest eftertragtede. 66,7 pct. af flekslånerne i landet sværger således fortsat til den finansieringsform i forbindelse med boligen.

Også selvom både F3-lånet og de Cita-baserede lån har vist sig at kunne konkurrere med F1 rent prismæssigt.

Løser sig selv

Det nye tal, der er opgjort for november, skal dog ses i lyset af, at op mod 80 pct. af rentetilpasningslånerne havde parkeret boliglånet i det mest kortsigtede af lånene, da niveauet var højest.

Jeg er ikke bange for F1 i den nuværende situation.

Curt Liliegreen, sekretariatschef, Boligøkonomisk Videnscenter

"Jeg hæfter mig ved tendensen, og den er nedadgående. Det viser, at problemet så småt er ved at løse sig selv," siger sekretariatschef i Boligøkonomisk Videnscenter Curt Liliegreen til epn.dk.

Forude venter introduktionen af en såkaldt tilsynsdiamant inden for realkreditten, som man kender den fra banksektoren. Det er Finanstilsynet, der står for udarbejdelsen af diamanten, som betyder, at en række begrænsninger vil blive lagt ovenpå de enkelte realkreditaktørers udlån.

Renten som gamechanger

Samtidig har erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) lanceret en plan, der skal forhindre massive økonomiske problemer, hvis renten på de korte lån pludselig stiger kraftigt.

"Nu får vi en tilsynsdiamant i realkreditsektoren, og med den forventer jeg, at andelen af F1-lån vil blive reguleret, fordi man vil stramme op i långivningen.

Når vi kommer tættere på det tidspunkt, hvor de korte renter vil stige, så vil forbrugerne også have et større incitament til at gå over i lån med fast rente. Så det afhænger meget af, hvordan rentekurven udvikler sig, " siger Curt Liliegreen.

Vil undgå låneorgie

Han deler i det hele taget ikke bekymringen for F1-lånet, som markedet ser ud i dag.

"Jeg er ikke bange for F1 i den nuværende situation. Det vil jeg være, hvis vi igen kommer ind i en situation med stærkt stigende boligpriser. Vi skal forhindre, at folk kaster sig ud i et nyt låneorgie, og derfor er det vigtigt, at vi får nogle regler på plads," siger han.

I realkreditsektoren er man ikke i tvivl om, at det er de nye lånealternative og de øgede priser på F1 (bl.a. gennem en højere bidragssats), der er årsagen til, at mængden af F1-lån trods alt er faldende.

"Det har efterhånden i nogen tid været fordelagtigt at vælge lån, der ikke skal refinansieres helt så ofte. Det gælder fastforrentede lån og flexlån med længere løbetid, men også den nye lånetype, der bliver rentetilpasset uden at der skal refinansieres.

En langsom proces

Udviklingen skyldes både, at renterne er lave, og at institutterne har gjort det attraktivt for kunderne til at flytte lån i den retning," siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen.

Han er ikke i tvivl om, at lånets popularitet vil falde.

"Det er en langsom proces, og jeg tror den vil fortsætte. Den er også nødvendigt, for de fleste er enige om, at vi skal have nedbragt refinansieringsomfanget," siger han.

BRANCHENYT
Læs også