Historiens største lægemiddel-sællert i støbeskeen

Et nyt lægemiddel, der er godt nyt for de 170 mio. mennesker, der har leverbetændelse type C, vurderes at kunne sælge for op imod 85 mia. kr på ét år.

Foto: Paul Sakuma/AP

Historiens største sællert inden for lægemidler, målt på årsbasis, kan være på vej fra den amerikanske biopharmakoncern Gilead. Det drejer sig om lægemidlet Sofusbuvir mod leverbetændelse type C, også markedsført under navnet Sovaldi.

Det konkluderer chefrådgiver Michael Borre, Nordea Investment Strategy & Advice over for MedWatch.

”Den amerikanske biopharmakoncern Gilead Sciences kan sidde med historiens største blockbuster,” påpeger Michael Borre. En blockbuster defineres som et lægemidler, der sælger for mere end en milliard dollar årligt.

Overgår Pfizer-produkt

”Flere internationale børsmæglere, der følger selskabet, spår Sofusbuvir mod leverbetændelse type C en stor fremtid. Enkelte mæglere forudser ligefrem, at Sofusbuvir vil opnå et peak salg (årligt topsalg), der overgår historiens hidtil største lægemiddel, Lipitor fra Pfizer,” siger Michael Borre.

Senest har det japanske finanshus Nomura indledt dækning af Gilead Sciences med et estimat om et peak salg på 14 mia. dollar. Lever Sofusbuvir op til de høje forventninger kan det således betyde en mangedoblet blockbuster og et stort afkast til aktionærerne i Gilead Sciences, vurderer Michael Borre.

Sofusbuvir, er netop blevet godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder i midten af december måned og forventes godkendt denne måned i Europa, skriver han i en analyse. Heraf fremgår det også, at der er udstedt 978 recepter i USA på de to første uger. Det skal man sammenligne med, at de to præparater, der er på markedet nu mod leverbetændelse type C havde under 100 recepter de første to uger.

Bedre end konkurrenter

”Den nuværende behandlingsform anvender et præparat, der hedder interferon. Det er et lægemiddel, som har rigtig mange bivirkninger, og som betyder, at folk må opsige deres job for at gå i denne behandling, som kan tage op mod 48 uger. Sofusbuvir skal for nærværende kombineres med interferon, men behandlingstiden reduceres markant til nu omkring 12 uger,” pointerer Borre.

Nordea vurderer imidlertid, at det helt store potentiale i Sofusbuvir kræver succes med en ny kombinationspille. Gilead er tæt på at lancere Sofusbuvir i en kombinationspille med et andet af Gileads præparater, Ledispasvir. En kombinationspille, der kan udelukke Interferon fra behandlingen og sænke behandlingstiden til 8 - 12 uger.

Flotte testresultater

”Testresultaterne har været imponerende, og de amerikanske sundhedsmyndigheder har derfor givet det nye lægemiddel Fast-Track status for at få lægemidlet hurtigst muligt ud til patienterne. Vi forventer, at den nye kombinationspille indstilles til godkendelse i 1. kvartal med endelig godkendelse i starten af 4. kvartal,” skriver Borre, der betegner udviklingen som ”uhyre interessant”.

”Selskabet omsatte sidste år for knap 10 mia. dollar og det nye lægemiddel har dermed potentiale til at fordoble Gilead Sciences omsætning. Salget af Sofusbuvir er yderst lønsomt og ventes at hæve den samlede lønsomhed i Gilead Sciences. En cocktail af kraftigt stigende omsætning og stigende lønsomhed ventes at løfte overskuddet i Gilead Sciences flerfold over de kommende år,” vurderer Borre og tilføjer, at Nordea på den baggrund anbefaler køb af Gilead Sciences.

Risiko-aktie

”Risikoen i aktien er højere end i en gennemsnitsaktie, men det store potentiale i Sofusbuvir mere end opvejer risikoen, vurderer vi. Salgspotentialet er nemlig endnu ikke fuldt ud indregnet i aktiekursen eller ved hovedparten af analytikerne i markedet. Som den seneste analyse fra Nomura viser, er der imidlertid flere og flere børsfolk, der får øjnene op for det store potentiale i aktien,” pointerer han.

BRANCHENYT
Læs også