Skat skal undersøge kendt skattely-finte

Kommanditselskaber skal undersøges for at finde ud af, om de misbruges til international skatteunddragelse.

Skatteminister, Jonas Dahl (SF), vil nu have Skat til at se nærmere på en kendt skattely-finte.  Arkivfoto: Joachim Adrian/Polfoto

En radioudsendelse får nu skatteministeren, Jonas Dahl, (SF) til at slå alarm.

"Det er bekymrende, hvis det forholder sig sådan, at danske kommanditselskaber bruges i deciderede skattely-konstruktioner. Det er selvfølgelig noget, jeg har bedt Skat om at se nærmere på,"

Jonas Dahl (SF), skatteminister
Gennem en P1 dokumentar har journalister fundet ud af, at Danmark har en særlig selskabsform, som har tiltrukket en del udlændinge, der vil undgå skat i deres hjemland. Udlændingene benytter de såkaldte kommanditselskaber, hvor ejeren både bliver skjult samt fritaget for skat, lyder det i dokumentaren.

Og det gør Danmark til et glimrende sted for skattely.

Finten er dog ikke ny, men har været kendt siden 2008, men det potentielle omfang af skattely-finten bekymrer, og det får nu skatteministeren til at bede Skat om at undersøge problemstillingen nærmere.

Fakta

Skatteminister Jonas Dahl (SF) vil til bunds i sagen om, at danske kommanditselskaber misbruges til international skatteunddragelse, som det kom frem i P1 Dokumentar i denne uge.

Her kan du blive klogere på, hvad et kommanditselskab er.

  • Et kommanditselskab er en klassisk selskabsform. Det betegnes K/S.
  • Denne form for selskab ejes af to typer af partnere - komplementaren og kommanditisterne.
  • Mindst én deltager, komplementaren, skal hæfte personligt og ubegrænset for al gælden i selskabet.
  • De øvrige partnere, kommanditisterne, hæfter kun for det indskudsbeløb, som de har tegnet for.
  • Det specielle ved selskabsformen er, at det kun er ejerne, der skal betale skat. Børsnoterede selskaber, A/S, skal betale selskabsskat og skat af deres udbytte
  • Derudover skal ejerne af et kommanditselskab ikke registreres hos myndighederne modsat aktieselskaber, der skal registrere alle ejere over fem procent.
  • Selskabsformen anvendes ofte til at investere i driftsaktiver såsom solcelleanlæg, skibe, ejendomme og vindmøller.

(Kilde: Den Store Danske, P1 Dokumentar, Skat)

Ritzau

Skat skal granske problemstilling

"Det er bekymrende, hvis det forholder sig sådan, at danske kommanditselskaber bruges i deciderede skattely-konstruktioner. Det er selvfølgelig noget, jeg har bedt Skat om at se nærmere på.

Der skal ikke være nogen tvivl om, at regeringen tager det her meget alvorligt," siger Jonas Dahl i en pressemeddelelse.

Samtidig har han bedt Skat sikre sig, at der ikke er indblandet selskaber eller personer, der reelt er skattepligtige i Danmark.

Hundredvis af kommanditselskaber i Danmark

Ifølge dokumentaren, der blev sendt torsdag, bliver Danmark markedsført af en stribe skatterådgivere i udlandet som det ideelle skattely.

Hos to skatterådgivere i København er der registreret ikke mindre end 150 kommanditselskaber, der har tilknytning til udlandet.

Et af dem er et Usbekisk olieselskab. Selskabet har ingen danske medarbejdere. Alligevel ligger hovedsædet i Danmark. Selskabet omsætter for 10 mia. kr., og det bemærkelsesværdige er, at selskabet ikke betaler skat, lyder det i dokumentaren.

I forbindelse med offentliggørelsen af de nye oplysninger fra dokumentaren svarede Skat ikke på, om det kan passe, at det gigantiske olieselskab eller andre kommanditselskaber ikke betaler skat. Men det er netop det, der skal undersøges nu.

En lille forbedring med ny lovgivning

Ifølge skatteministeriet blev reglerne i skattekontrolloven ændret i starten af 2012.

Det betyder, at kommanditselskaber siden det tidspunkt har været forpligtet til at føre lister over ejere og deltagere i selskaberne.

Reglerne gør det nemmere for Skat at kontrollere selskaberne.

"Hvis danske skattemyndigheder vil tjekke, om indkomsten i et kommanditselskab for danske medejere er selvangivet korrekt, kan de gøre det. Og hvis de af udenlandske myndigheder bliver bedt om at tjekke det for udenlandske deltagere, kan de gøre det. Det er netop det, vi har sikret med den nye lovgivning," siger Jonas Dahl

Gå et skridt længere end EU

Samtidig åbner han muligheden for at gøre registre over kommanditselskaberne offentlig tilgængelige.

"Herhjemme er vi på vej med offentligt tilgængelige registre over ejerforhold i aktieselskaber. Her kan man overveje, om det kunne være en mulighed at indføre samme regler for kommanditselskaber.

Det vil jeg bede det tværministerielle udvalg, som regeringen nedsatte i november som en del af initiativerne til at bekæmpe skattely, om at overveje," siger han

Ifølge Jonas Dahl er EU i øjeblikket på vej med nye hvidvask-regler, hvilket betyder, at selskaber fremover skal opbevare oplysninger om, hvem der er deres reelle ejer. Men han håber, at der er mulighed for at gå et skridt længere.

"Vi støtter i Danmark muligheden for at gå endnu længere og give offentlig adgang til disse oplysninger, som foreksempel foreslået af G8,” siger Jonas Dahl.

BRANCHENYT
Læs også