Jyske Bank dropper sag mod kritikere

Tre skatteeksperter udtalte sig kritisk om bankens rådgivning i DR-dokumentar.

Der kommer ingen retssag ud af de advarsler, som Jyske Bank sendte til tre skatteeksperter forud for en DR-dokumentar om bankens schweiziske afdeling.

Jyske Bank kom i november i søgelyset, da Danmarks Radio (DR) som et led dokumentarserien "I skattely" med skjult kamera afdækkede, hvordan en medarbejder i Jyske Bank i Schweiz rådede en fiktiv forretningsmand til, hvordan han kunne håndtere en milliongevinst bedst muligt i forhold til betaling af skat.

Ingen grund til yderligere

Forud for udsendelsen sendte banken tre skriftlige advarsler til eksperter, der blev gjort opmærksom på, at de med deres udtalelser risikerede at overtræde injurielovgivningen, og at de kunne komme til at betale erstatning til banken.

De tre eksperter valgte dog alligevel at medvirke, og nu har Jyske Bank besluttet, at man ikke vil gøre mere ved sagen.

"Vi har foretaget en vurdering, og der er ikke for nærværende grund til at foretage yderligere i sagen," siger Jyske Banks juridiske chef Peter Stig Hansen til epn.dk.

Mange hensyn

Han er dog ikke meget for at begrunde, hvorfor sagen skal stoppe nu.

Mener I ikke, at der blev begået noget ulovligt?

"Det vil jeg ikke sige. Det, vi siger, er, at vi forsøger ikke sagen yderligere for nærværende," siger Peter Stig Hansen.

Men jeg kan næsten ikke tolke det anderledes end, at I ikke mener, at I har en sag, der kan holde. Er det tilfældet?

"Det er din egen tolkning. I en hvilken som helst retssag er der mange hensyn, der indgår, og til sidst må man lave en samlet vurdering, om man skal tage sagen eller ej," lyder det fra Peter Stig Hansen.

Hvem sagde hvad?

DR's journalister optog 11 timer i forbindelse med dokumentaren, og de blev redigeret til sammenlagt 11 minutter, der blev vist i indslaget.

Det har man undret sig over i Jyske Bank, der hele tiden har fastholdt, at DR med sin redigering giver et misvisende billede af, hvordan banken rådgiver i den type sager. 

Frygten i banken var, at eksperterne kun kendte til sagen fra fremstillingen i dokumentaren, og derfor udtalte sig på et - i bankens optil - forkert grundlag.

"Vi fik forelagt de klip, som de havde tænkt sig at bruge, og de nægtede at udlevere andet materiale, og vi fik heller ikke at vide, hvem der sagde hvad, og det var på den baggrund, at jeg syntes, at det var mest rigtigt, at man skulle være omhyggelig med, hvilken baggrund man udtalte sig på," siger Peter Stig Hansen.

Ikke fair

Han uddyber

"Vi følte ikke, at der var en tilpas fair fremstilling af tingene, og vi frygtede, at det samme var tilfældet med det materiale, som var blevet fremlagt for eksperterne. Derfor ville vi henlede deres opmærksomhed på vores bekymring i den anledning," siger han.

Et formål

En af de tre eksperter er advokat Michael Bjørn Hansen, og han mener i torsdagens udgave af Politiken, at Jyske Banks tilbagetog i affæren er et udtryk for, at de skriftlige henvendelser kun havde et formål.

"Det viser jo, at truslerne kun skulle tjene det formål, at vi trak vores udtalelser tilbage. Kunne man true nogen til det, så udsendelsen blev ødelagt, så var det fint.

Hvis jeg var bankens advokat, ville jeg også sige, at når det ikke lykkedes, og udsendelsen er overstået, så skal de glemme alt om retssager for ikke at fastholde historien og det dårlige indtryk af banken," siger Michael Bjørn Hansen til Politiken.

Tilfredshed i DR

I DR glæder man sig over, at Jyske Bank ikke vil gå videre med sagen.

"Vi har hele tiden ment, at bankens reaktion mod kilderne var uheldig. Kilderne var ikke part i sagen, men de udtalte sig, fordi vi havde opsøgt dem på grund af deres faglige egenskaber. Det skal kunne foregå uden, at man bliver mødt af den slags reaktioner," siger DR's dokumentarchef Steen Jensen til epn.dk.

Han er ikke overrasket over udviklingen.

"Jeg har haft meget svært ved at se, hvad de skulle angribe kilderne for. De udtaler sig på et fagligt grundlag," siger han.

BRANCHENYT
Læs også