Har verden fået en ny handelsleder?

USA har i årtier været verdens førende handelsnation. Nu kan tronen være tabt.

Kinas præsident Xi Jinping og USA's vicepræsident Joe Biden under amerikanerens besøg i Kina. Foto: Lintao Zhang/AP

Medmindre der er sket mirakler i den amerikanske handel i december, kan USA ikke længere kalde sig verdens førende handelsnation.

Den position ser nu ud til at blive overtaget af Kina, der fredag offentliggjorde sine samlede handelstal til at omfatte godt 23 billioner kroner, eller hvad der svarer til 23.000 mia. kr.

USA mangler fortsat at offentliggøre data for den sidste måned i 2013, men efter november lå USA's samlede handel på godt 19 billioner kroner.

Dermed skal USA have mere end fordoblet handlen i december i forhold til en gennemsnitlig handelsmåned, hvis landet skal fastholde sin ledende position, skriver CNN.

Milepæl i Kina

Siden 2009 har Kina været verdens førende eksportland, og nu ser det altså ud til, at landets import er vokset tilpas meget til at gøre den asiatiske stormagt til verdens handelsleder.

"Det er meget sandsynligt, at Kina har overhalet USA og nu er verdens største handelsnation. Det er en milepæl for vores nationale handelssystems udvikling," siger Zheng Yuesheng, en talsmand for Kinas toldmyndigheder.

Det ventes, at USA præsenterer sine samlede tal for 2013 i næste måned.

Usikre eksporttal

Det er dog ikke alle, der føler sig overbeviste om Kinas nye lederposition.

BBC skriver, at flere har sat spørgsmålstegn ved nøjagtigheden i de kinesiske eksporttal de seneste måneder.

Spekulationerne går blandt andet på, at kinesiske eksportører sætter salgstallene for højt for at omgå politiske initiativer, som lægger en dæmper på indførslen af økonomiske midler i landet.

Men selv hvis man tager højde for usikkerheden i de kinesiske eksporttal, vurderer flere eksperter, at Kina utvivlsomt nu må regnes som verdens førende handelsnation.

"Forskellen på handlen mellem Kina og USA kommer formentlig til at ligge omkring 250 mia. dollars (1,3 billioner kroner, red.). Det er en betydelig forskel, og det er utænkeligt, at nogen justeringer på tallene vil ændre på landenes nye handelspositioner," siger Rajiv Biswas, cheføkonom hos det økonomiske rådgivningsfirma IHS, til BBC.

BRANCHENYT
Læs også