Regering angriber skotske whiskykopier

Britisk eksportsucces er truet af kopister, der misbruger populært varemærke.

Den britiske regering har indført et Scotch-register til whiskyproducenter. Foto: Jesper Henning Pedersen

Juridiske slagsmål om geografisk bestemte varemærker er bestemt ikke et særsyn. Se bare på champagnen og roqueforten i Frankrig eller fetaen i Grækenland.

Nu kan den skotske whisky tilføjes i rækken af varemærker, som der fra en regerings side bliver taget ekstra hånd om.

De britiske myndigheder har nemlig meldt ud, at man vil intensivere indsatsen mod whiskyproducenter, som på et falsk grundlag betegner deres produkter som "Scotch".

Scotch, der bruges som betegnelse for skotsk whisky, er i folkemunde blevet ensbetydende med kvalitetswhisky og bruges derfor hyppigt af udenlandske producenter.

Det truer den store eksportsucces, mener de britiske myndigheder, som nu vil sætte en stopper for de falske varebetegnelser, skriver Wall Street Journal.

Tre år på egefade

Den britiske regering har valgt at gå til angreb på kopisterne med en oprettelse af et register, hvor virksomheder, der producerer ægte, skotsk whisky, kan blive noteret.

På den måde kan man hjælpe forbrugerne til at skelne mellem, om deres whisky rent faktisk er lagret på egefade i Skotland i mindst tre år.

Det er de officielle kriterier for, at en producent kan kalde sin whisky for "Scotch".

Beskyttet varemærke

De populære, skotske dråber er allerede beskyttet som varemærke i EU-lovgivningen, og Scotch Whisky Association arbejder i forvejen på at få udryddet de falske skotske whiskyprodukter.

Det nye tiltag glæder alligevel den officielle skotske whiskysammenslutning.

"De nye tiltag vil i høj grad forbedre industriens muligheder for at stoppe salget af forfalskede skotske whiskyflasker i udlandet," siger David Frost, adm. direktør i Scotch Whisky Association, til Wall Street Journal.

Stor milliardindustri

Tilmeldingsordningen blev åbnet fredag, men det er endnu uvist, hvornår myndighederne begynder at undersøge whiskyproducenterne.

Den britiske regering anslår, at den skotske whiskyindustri genererer næsten 40 mia. kr. til økonomien og beskæftiger godt 10.000 mennesker.

I 2012 lå skotsk whisky på 10. pladsen i produktionsværdi blandt samtlige produkter i Storbritannien.

BRANCHENYT
Læs også