"Store" H&M-modeller skaber vrede

Skal det forestille store modeller, spørger mange forundrede kvinder på sociale medier.

Screendump fra H&M's hjemmeside.

"Jeg tænkte, at det forhåbentlig var en dårlig joke - at det der skulle være ekstremt overvægtig person."

"Bliver både vred og ked af det, når H&M præsenterer sin 'plusmodel'. Hvad tænkte man her?? #sygtideal"

"Det er så forkert. Vi bliver nødt til at stå sammen her på Twitter mod H&M."

Sådan lyder et lille udpluk af vrede kommentarer på sociale medier, som er rettet mod den svenske tøjkæde Hennes & Mauritz.

Store kvinder

Kritikken går på en række kvindelige modeller, som H&M har præsenteret som såkaldte "plus size"-modeller i sit salgskatalog og på sin hjemmeside.

Kvinderne præsenteres i tøj i størrelserne 44-54, men ifølge mange af de personer, som ytrer sig om modellerne, står det slet ikke mål med, hvad der i virkeligheden kan betegnes som "store kvinder".

Oven for kan ses et screendump fra H&M's hjemmeside med modeller for kædens 'plus size'-tøj. Flere af modellerne kan ses her.

Alle bruger 44-54

Hos H&M har man noteret sig de kritiske røster om reklamerne for kædens 'plus size'-tøj, men man afviser, at de pågældende modeller ikke passer ind.

"Alle vores plus-size-modeller bruger størrelse 44-54, og det gælder også for modellen på billedet. Vi synes naturligvis, det er trist, hvis nogen oplever billedet negativt. Det er selvfølgelig ikke vores hensigt. Det, vi vil med vores reklame, er at inspirere og vise vores seneste mode," siger Karin Bringevall, pressemedarbejder hos H&M Sverige, til svenske Metro.

Det har lørdag ikke været muligt for Jyllands-Posten at få en kommentar fra H&M i Danmark.

Kritik af kvindemagasin

Kritikken mod H&M's kategorisering af store kvinder kommer samtidig med, at det populære kvindemagasin Cosmopolitan er kommet i stormvejr for at benævne supermodellen Robyn Lawley som 'plus size'.

På sin hjemmeside bringer magasinet en række billeder af modellen i badetøj, herunder dette, som har fået mange vrede brugere til tasterne.

Cosmopolitan klandres blandt andet for at skabe et uhørt ideal for slanke kvinder, og at gøre mange kvinder usikre på deres krop.

Debat

Hvad mener du?

Er det i orden, at H&M betegner modeller som vist på billedet som 'plus size'?

Deltag i debatten:

Læs også