Cheføkonom: Din rente forbliver lav flere år endnu

Der er gode udsigter for boligejere og andre danskere med variable lån.

Danskerne vil i flere år endnu kunne oprette lån med lukrativt lave renter, lyder meldingen fra Nordea. Foto: Tobias Nørgaard Pedersen

De gode tider for danske boligejere og andre låntagere ser ud til at vare ved længe endnu.

Det vurderer i hvert fald Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen, som har kigget i den rentemæssige krystalkugle for den kommende tid.

"Med det nuværende konjunkturbillede i eurozonen skal vi efter min opfattelse frem til slutningen af 2015, før Den Europæiske Centralbank (ECB) begynder at stramme rentepolitikken. Vi har fået en garanti fra ECB på, at man vil holde renten på det nuværende eller endnu lavere niveau i lang tid fremover," siger Helge Pedersen til epn.dk.

Inflation og arbejdsløshed

Renten er i øjeblikket historisk lav herhjemme, og tidligere på ugen valgte ECB at fastholde sin tilsvarende historisk lave rentekurs på 0,25 pct.

Man kan roligt fortsætte med at ligge med relativt korte lån. Det næste års tid vil der fortsat være en lukrativ lav rente.

Helge Pedersen, cheføkonom, Nordea.

Det har en direkte afsmittende effekt på renteudviklingen i Danmark, og Helge Pedersen ser ingen tegn på, at rentekurven bliver mærkbart opadgående de næste små to år.

"Den økonomiske udvikling er fortsat forholdsvis svag i eurozonen, arbejdsløsheden er høj, og inflationen er meget lavere end ECB's målsætning. Vi ligger på 0,8 pct. Der går lang tid, før der kan blive tale om en tiltagende inflationstakt, så vi kommer op i nærheden af 2 pct., og det vil også vare en rum tid endnu, før vi kommer tæt på fuld beskæftigelse igen," siger Nordeas cheføkonom.

Korte flekslån

Helge Pedersen pointerer, at selv når renten begynder at blive strammet med kvarte procentpoint, har vi stadig en lav rente i et historisk perspektiv.

Derfor mener han ikke, at det er urealistisk med flere års meget lave renter. Noget, som han vurderer, eksempelvis kan udnyttes af danskere med etårige flekslån.

"Man kan roligt fortsætte med at ligge med relativt korte lån. Det næste års tid vil der fortsat være en lukrativ lav rente, og for dem, der har meget fokus på likviditeten, er det meget profitabelt at ligge med korte, variable forrentede lån," siger Helge Pedersen.

Livrem og seler

Er man derimod mere til at gå med livrem og seler, er det dog ifølge Nordeas cheføkonom heller ikke et dårligt tidspunkt at gøre det nu og optage et fastforrentet lån over 30 år.

Han vurderer, at de lange renter kan begynde at bevæge sig hurtigt op, hvis der pludselig bliver skabt en forventning om, at pengepolitikken bliver strammet for alvor.

"Hvis man mere er til at kende sin fremtid, så er det et godt tidspunkt at tage et fastforrentet, 30-årigt annuitetslån, for renten er meget lav i dag, og hvis renten begynder at stige med et par procentpoint, har man en konverteringsmulighed med økonomisk fordel," vurderer Helge Pedersen.

Læs også