Det var lidt bedre at være boligejer i 2013

Storbyerne trak boligpriserne op i 2013. Særligt lejlighederne buldrede frem, viser prisindeks.

Homes lejlighedsindeks registrerede fra november til december en generel stigning i lejlighedspriserne på 0,3 pct. Det dækker dog over, at priserne i Region Hovedstaden faldt med 1,5 pct. Foto: Peter Hove Olesen

Murstenene blev mere værd på det danske boligmarked i løbet af 2013.

Særligt ejerne på lejlighedmarkedet kunne glæde sig over, at privatøkonomien blev løftet betydeligt med en prisstigning på lejlighederne på 9,4 pct. over året. Det viser det seneste prisindeks for ejendomsmæglerkæden Home og landets største bank, Danske Bank.

Indekset er opgjort på faktisk salgspriser og viser udviklingen til og med december 2013.

Priserne er stigende

Husejerne kunne også notere en fremgang i 2013. Der er dog tale om mere beskedne 1,4 pct. prisfremgang over det seneste år, hvilket betyder, at et gennemsnitligt parcelhus i december kostede 1,67 mio. kr.

"Der var i 2013 tale om en  bedring fra et rigtigt dårligt niveau. Det går ikke fantastisk for markedet, omsætningen er ikke særlig høj, men priserne er stigende," siger cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian til epn.dk.

Der var i 2013 tale om en  bedring fra et rigtigt dårligt niveau.

Steen Bocian, cheføkonom, Danske Bank

Udviklingen betyder helt konkret, at en gennemsnitlig lejlighed i løbet af året er steget med 150.000 kr. i værdi, mens husene i snit er steget med 25.000 kr.

Det skal dog ses i lyset af, at priserne på de to boligtyper lå henholdsvis 360.000 kr. og 460.000 kr. højere, da de toppede i 2006 og 2007.

Stor forskel

Der er altså fortsat et stykke vej tilbage til tidligere tiders storhed, hvilket ikke mindst kan give problemer for de boligejere, der skrev under på en handel, da priserne var højest.

Samtidig er der fortsat stor forskel på prisudviklingen i de forskellige dele af landet.

Det er i høj grad store byer som København og Aarhus, der bærer priserne opad, mens det ser anderledes stillestående ud i den mere tyndt befolkede del af Danmark.

"Det er håber, at bedringen i storbyerne kommer til at sprede sig til resten af landet, så der bliver tale om en mere reel vending. Historien har vist, at når det først begynder at buldre i de dyre områder, så smitter det af på de knap så dyre," siger Steen Bocian.

Uheldig kombination

Han forklarer, at kombinationen af lavkonjunktur og de strukturelle forandringer i samfundet, hvor der sker en generel vandring mod de større byer, er forklaringen på den uensartede prisudvikling.

"Økonomien er ikke stærk i de tyndt befolkede områder, der har været hårdt ramt af krisen. Samtidig ser vi en strukturel søgning mod de større byer, hvor unge og arbejdsdygtige i stigende omfang søger mod. Den kombination er uheldig," siger Steen Bocian.

Men noget kunne måske tyde på, at der er ved at ske en forandring.

Hovedstaden gik tilbage

Homes lejlighedsindeks registrerede fra november til december en generel stigning i lejlighedspriserne på 0,3 pct. Det dækker dog over, at priserne i Region Hovedstaden faldt med 1,5 pct. i periode, mens priserne i Region Midtjylland steg med 3,8 pct.

Det betyder, at priserne over det seneste år er steget med 13,8 pct. i Region Hovedstaden.

Den seneste prisudvikling betyder, at en typisk lejlighed på 85 kvadratmeter i Region Hovedstaden nu koster 2.120.000 kr. Det er omkring 530.000 kr. eller 19,8 pct. mindre i forhold til toppen i 2006.

I Region Midtjylland koster en typisk lejlighed aktuel ca. 1.680.000 kr. Det er ca. 110.000 kr. eller 6,5 pct. under niveauet fra toppen i 2006.

Tilbage på toppen?

Spørgsmålet er, hvornår priserne igen rammer det højeste niveau.

"Det er meget svært at sige og kommer helt an på den økonomiske udvikling. Man kan sige, at der er kraftig pil opad på lejlighederne, og hvis det nuværende tempo fortsætter, så er vi måske på 2006-niveau om halvandet års tid.

Men det er ikke noget, man nødvendigvis skal håbe på, for i 2006 var priserne for høje. Markedet var ude af ligevægt og ude af trit med, hvad økonomien kunne bære," siger Steen Bocian.

Huspriserne steg fra november til december med 1 pct., hvilket giver en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 11.900 kr.

BRANCHENYT
Læs også