Computer skal finde oversete brystkræftpatienter

Fremover kan screening for brystkræft suppleres med et computerbaseret program, der skal udpege de mammogrammer, som kan indeholde overset brystkræft.

Monkey Business Images

Et nyt samarbejde mellem Datalogisk Institut ved Københavns Universitet og firmaet Biomediq skal komme problemet med de oversete brystkræftpatienter til livs.

Højteknologifonden bevilger 1,2 mio. kr. til et projekt af to års varighed, der har en samlet bevillingsramme på 2,2 mio. kr. Det lyder Højteknologifonden i en pressemeddelelse.

I Danmark diagnosticeres der hvert år 4.200 tilfælde af brystkræft, og den tidlige screening med mammografi øger overlevelseschancerne for patienterne. Problemet er, at man ikke kan se alle tilfælde i screeningen.

I et nyt projekt vil parterne kombinere teoretisk og praktisk viden omkring mammografianalyse, så det bliver muligt at udvikle en automatisk beregningsmetode til udpegning af kvinder med risiko for overset brystkræft.

”Vores mål er, at skabe en objektiv metode, der kan analysere, om det er svært at opdage forandringer i brystvævet på et almindeligt røntgenbillede. Et computerbaseret matematisk program, vil kunne analysere sig frem til risikoen for at overse en cancer, udtaler Michiel Kallenberg, der skal lede forskningsprojektet,” i meddelelsen.

Stresser

De oversete tilfælde af brystkræft opdages som regel mellem screenings-runderne, når kræften er fremskreden en større knude dermed er til stede.

For at opdage flere tilfælde tidligt kan screeningen individualiseres. I stedet for at screene alle med samme metoder hvert andet år, kan man tilpasse screeningen til den enkelte. Individualiseret screening vil tillade grundigere screening for de kvinder, der vurderes til at have høj risiko for brystkræft. Dette kan gøres med yderligere undersøgelser, hvilket dog øger både stress-påvirkningen på kvinderne og omkostningerne.

BRANCHENYT
Læs også