Chr. Hansen køber aktier for 600 mio. kr.

Ingredienskoncernen lancerer aktietilbagekøbsprogram for 600 mio. kr.

Ledelsen i Chr. Hansen har besluttet at gennemføre et aktietilbagekøbsprogram. PR-foto

Ledelsen i den danske ingredienskoncern Chr. Hansen vil udnytte, at der er penge i bankboksen og går derfor i gang med et større opkøbsprogram.

Tanken er at købe egne aktier for samlet 80 mio. euro (600 mio. kr.) i løbet af de kommende måneder, og formålet er at justere kapitalstrukturen ved at fordele overskydende kapital til aktionærerne.

"Chr. Hansen har en stærk balance og fastholder sin forpligtelse til at fordele overskydende kapital til aktionærerne," siger adm. direktør Cees de Jong.

Chr. Hansen ejer aktuelt knap 1,4 mio. egne aktier, men det tal ventes altså at vokse med op 4 mio.

Aktionen ventes at være gennemført mellem 15. januar 2014 og 22. august 2014.

Aktiesalg i USA

Det er samtidig Chr. Hansens plan at etablere et såkaldt ADR-program i USA.

En ADR er et certifikat udstedt i amerikanske dollars, der giver ejerskab over en eller flere aktier i et udenlandsk selskab. Tanken er, at det skal gøre det lettere for amerikanske investorer at købe og sælge aktier i Chr. Hansen.

En stille start

Meddelelsen falder sammen med regnskabet for første kvartal, der viser en halvsløj begyndelse på regnskabsåret, som er skævt.

Omsætningen landede på 171 mio. euro svarende til et fald på 4 pct. Det slog også igennem på bundlinjen, der er faldet til 29 mio. euro fra 32 mio. euro i samme kvartal i fjor. Begge dele er en skuffelse for analytikerne.

"Som forventet oplevede Chr. Hansen Koncernen en stille start på året 2013/14. Den organiske vækst på 2 pct. ekskl. karminpriseffekt var negativt påvirket af ordretiming og tabet af en kunde i Natural Colors Division i fjerde kvartal 2012/13," siger Cees de Jong.

Fastholder forventningerne

Selskabet fastholder forventningerne til indeværende år, der lyder på en organisk omsætningsvækst på 7-9 pct. (aktuelt 1 pct.) en Ebit-margin før særlige poster på over 26 pct. (aktuelt på 25 pct.).

En af forklaringerne på tilbagegangen er en omvurdering af udviklingsomkostningerne, der har tynget regnskabet i 2013/2014.

Tabt kunde

Ser man på de enkelte forretningsområder, så er det blandt andet Natural Colors Divisionen, der har hængt lidt i første kvartal, hvor det blev til et omsætningsfald for den forretningsdel på 10 pct. til 37 mio. euro.

Det skyldes blandt andet tabet af en stor kunde i Sydamerika, ligesom ordretimingen er en forklaring på tilbagegangen, der betyder, at Natural Colors nu tegner sig for 21 pct. af omsætningen (23 pct. i samme kvartal i fjor) i Chr. Hansen.

Organisk var divisionens vækst på minus 4 pct. i kvartalet. Eksklusiv karminpriseffekten faldt den organiske omsætning 1 pct. Også Ebit-marginen i farvedivisionen var i fremgang. Den steg til 14,6 pct. fra 12,1 pct. i samme periode sidste år, hvilket svarer til en indtjening på 5,4 mio. euro i første kvartal.

To gange tilbagegang

I den store Cultures & Enzymes-division var der tilbagegang at spore i første kvartal. Omsætningen faldt med 2 pct. til 111 mio. euro, men divisionen er dog vokset organisk blandt andet som følge af kraftig vækst i kulturer til fermenterede mælkeprodukter og kød. Indtjeningen (Ebit) faldt med 0,5 mio. euro til 33,6 mio. euro.

Forretningsområdet Health & Nutrition er gået tilbage med 6 pct. i omsætningen til 24 mio. euro, hvilket hovedsageligt tilskrives timing af ordrerne. En kraftig vækst i animal health-produkter, især i segmenterne ensileringsprodukter og svin, rettede dog delvis op på den negative udvikling.

Indtjeningen (Ebit) er dog hårdt ramt og går tilbage fra 8,6 mio. euro i fjor til 4,2 mio. euro i år.

Tabel over Chr. Hansens regnskab for første kvartal af 2013/14:

Mio. euro 1. kvartal 2013/14 1. kvartal 2012/13
Omsætning

171,3

178,5

EBIT

42,6

47,6

EBIT-margin (pct.)

24,9

26,7

Resultat før skat

40

43,9

Nettoresultat

29,2

32,1

BRANCHENYT
Læs også