Kulsort energi forsøder pensionen

Danske pensionsopsparere har investeret milliarder i store reserver af klodens mest forurenende energiformer.

Det skriver Politiken onsdag.

Mens branchens målsætninger lyder på at fremme grøn energi, har de syv største pensionskasser investeret mere end 7 milliarder kroner i fossile brændstoffer, har Verdensnaturfonden (WWF) opgjort i en ny analyse.

Investeringerne betyder, at danskerne indirekte gennem deres ejerskab af selskaberne sidder på så meget kul, gas og olie, at hvis det blev brændt af, ville det svare til Danmarks samlede CO2-udledning i mere end tre år, skriver Politiken.

»Det er et rigtig højt tal, som må give røde ører i branchen. Pensionskasserne er desværre med til at sætte fremtidige generationers sikkerhed og levevilkår på spil, når de på denne måde gambler med klimaet«, siger John Nordbo, klimachef i Verdensnaturfonden, til Politiken.

Her investeres dine penge

De syv store pensionskasser PFA, Danica, PensionDanmark, Industriens Pension, Nordea, PKA og SamPension ejer blandt andet aktier i selskaber, der investerer i olieboringer i Arktis og det stærkt forurenende tjæresand i Canada, og som er berygtet for tvivlsom omgang med miljøregler og lokale folks rettigheder.

Danica, Nordea, PFA og PensionDanmark har alle sat penge i Gasprom, der for nylig arresterede 30 Greenpeaceaktivister i Arktis. Fire af selskaberne har penge i kinesiske CNOOC, som blandt andet er på Danske Banks eksklusionsliste for overgreb på menneskerettighederne.

Flere af pensionskasserne erkender åbent, at mange af investeringerne strider med de grønne målsætninger. Men de er også bundet af kravet om at sikre gode afkast til kunderne.

I PKA, der styrer opsparing for især ansatte i social- og sundhedssektoren, påpeger investeringsdirektør Michael Nellemann Pedersen, at selskabet blandt andet har sat 15 milliarder kroner ud af den samlede formue på 180 milliarder af til klimarelaterede investeringer. Men selskabet kan ikke gå hele vejen og sortliste de fossile brændstoffer, for det går ud over kunderne, siger han:

»Vi er først og fremmest sat i verden for at skaffe de bedst mulige pensioner«, siger Michael Nellemann Pedersen til Politiken.

BRANCHENYT
Læs også