Ny timeløn i Tyskland er fordel for danske slagteriarbejdere

Der bliver færre og færre ansatte på slagterierne i Danmark. En af årsagerne er ublu konkurrence fra Tyskland.

Her kan slagterierne nemlig få østeuropæere til at arbejde for helt ned til 22 kroner i timen. Det giver en uhyre hård konkurrence for danske slagteriarbejdere, som normalt ligger på omkring 200 kroner i timen.

Men nu er der håb for, at færre job forsvinder syd på, skriver Avisen.dk

Nu er det - efter flere års forgæves forsøg - lykkedes at blive enige i Tyskland om en overenskomst, der omfatter cirka 80.000 slagteriarbejdere. Fra og med 1. juli skal alle i slagteindustrien have mindst 7,75 euro - svarende til 58 kroner - i timen.

Kan blive en prop

Den nye mindsteløn syd for grænsen kan gøre, at det bliver nemmere at bevare slagterijob i Danmark. Det mener Ole Wehlast, som er formand for Fødevarforbundet NNF.

»Overenskomsten i Tyskland er rigtigt godt nyt for os, for den stopper ræset mod bunden. Nu er der en nedre grænse for, hvor langt ned lønnen kan presses,« siger Ole Wehlast til Avisen.dk.

»Vi har længe været bagud på point i forhold til konkurrencen fra Tyskland. Med overenskomsten står det ikke længere 1-0 til Tyskland, men i stedet nu 1-1 i konkurrencen. Det her vil forhåbentlig gøre, at Danish Crown og andre besinder sig, før de flytter job syd på,« siger han.

Østeuropæisk arbejdskraft også omfattet

Både i Tyskland og dets nabolande har der i mange år været skarp kritik at de forhold, som såkaldte kolonnearbejdere fra Østeuropa arbejder og bor under i Tyskland.

Der har været eksempler på lønninger helt ned til tre til fem euro i timen (22 til 38 kroner) samt indkvartering i uhumske barakker.

Kolonnearbejdere udgør omkring tre fjerdedele af alle i slagteindustrien.

»Dagens overenskomst gælder heldigvis for alle i slagteribranchen, så kolonnemedarbejderne bliver også omfattet. Det er en meget glædelig nyhed for både dem og for os i Danmark,« siger Ole Wehlast.

BRANCHENYT
Læs også