DNA-tests skal lave bedre malkekøer

Et nyt projekt på Aarhus Universitet skal forbedre avlen af danske malkekøer ved hjælp af DNA-tests.

Aarhus Universitet skal forbedre avlen af malkekøer. Foto: Miriam Dalsgaard

Såkaldt 'Genomisk Selektion' kan fordoble fremgangen inden for avl af malkekøer. Det foregår ved, at man tager en DNA-prøve på køerne og kortlægger deres gener.

Derfor skal det nye projekt med støtte fra Højteknologifonden undersøge titusindvis af danske malekøers gener og dermed sikre, at der avles rigtigt.

- Man tager en vævsprøve på et ungt dyr, og så kan man beregne et udtryk for dens avlsværdi ved at kigge på, hvor gode dens gener er, fortæller Gert Aamand fra Nordisk Avlsværdivurdering i Aarhus, til DR Østjylland.

De nordiske røde malkekvægsracer og Jerseykøer er meget konurrencedygtige, fordi de er sunde og meget frugtbare. Men der er ikke så mange af dem, og derfor har man ikke et ordentligt overblik over deres gener og dermed avlspotentiale.

- Problemet er, at man har en langt mindre population af tyre at måle på i forhold til mere udbredte racer som Holsteinracen. Og for at opnå samme præcision er man nødt til at anvende resultater fra hundyr også, fortæller Gert Aamand.

Og det er her, det nye projekt på Aarhus Universitet kommer ind i billedet.

- Det vil betyde, at man kan få bedre dyr i fremtiden i forhold til, hvis vi ikke udviklede metoden. Og dermed får man en bedre indtjening, fordi man har avlmæssigt gode dyr, der kan måle sig med mere udbredte racer som Holsteinracen, fortæller Gert Aamand fra Nordisk Avlsværdivurdering til DR Østjylland.

BRANCHENYT
Læs også