Kom helt tæt på Vestas' gigantmølle

Prototypen af Vestas' V164-mølle har rejst sig i testområdet i Østerild ved Thy.

En game changer.

Sådan betegner vindmølleselskabet Vestas selv den havmølle, som selskabet netop har rejst den første prototype af ved det nationale testcenter i Østerild.

Møllen skal med sit vingediameter på 164 meter og strømkapacitet på 8 MW tage kampen op mod ikke mindst Siemens, der har stor succes på havet og senest har lanceret sin nye havmølle på 6 MW.

Ingen er solgt

Mens Siemens allerede har sikret sig underskrifter på de første salgskontrakter, så venter Vestas fortsat på den første aftager af kæmpemøllen. Selskabet har da også slået fast, at det først ville ske efter opstilling af prototypen.

Møllen ventes at være i stand til at producere strøm til 8.000 husstande årligt.

Når møllerne aktuelt bliver større og større, så skyldes det, at aktørerne forsøger at nedbringe omkostningerne pr. strømenhed.

Mitsubishi mødte ind

Vestas har gennemført det meste af udviklingen af møllen alene, men i anden halvdel af 2013 koblede den japanske industrikæmpe Mitsubishi sig på med en milliardindsprøjtning i et fælles selskab bag møllen.

Mens de enkelt dele af prototypen er på plads ved Østerild, så skal der fortsat arbejdes med den, før den kan producere sin første elektricitet. Det ventes dog at være tilendebragt i løbet af de kommende uger.

BRANCHENYT
Læs også