Danskere går glip af store rentegevinster

Få bekymrer sig om pension, når de er i 20'erne. Det er ærgerligt, mener pensionskonsulent.

Der er penge at vinde ved at begynde sin pensionsopsparing tidligt i livet. Arkivfoto

De færreste danskere bekymrer sig om pensionsopsparingen, inden de fylder 30 år, viser en ny undersøgelse fra Forsikring & Pension.

Desværre.

Det betyder, at danskerne mister en væsentlig rentegevinst. For jo tidligere man indbetaler til sin pension, desto mere kan indbetalingen nå at vokse. Det kaldes renters rente-effekten.

Pensionsopsparing

Danskernes indbetaling til deres pensionsopsparinger topper, når de er i 50'erne. Her indbetaler de både det højeste beløb og den største andel af deres indkomst. I gennemsnit indbetaler de knap 50.000 kr. årligt.

For de 25-29 årlige er pensionsindbetalingen på sit laveste - svarende til omkring 30.000 kr. i gennemsnit.

Det betyder, at indbetalingerne giver mindre rentegevinst, når de ikke står længere tid i banken, idet man ikke fuldt ud udnytter renters rente-effekten.

Kilde: Forsikring & Pension.

Helt konkret betyder det, at hvis 100 kr. bliver indbetalt, 40 år før man går på pension, så når pengene at vokse til 268,50 kr., baseret på brancheorganisationen Forsikring & Pensions Pensionsmåler.

Hvis man i stedet venter med at indbetale de 100 kr. til fem år inden pensionering, så bliver beløbet til blot 113,10 kr.

Pengene skal yngle

"De pensionsindbetalinger, du foretager tidligt i arbejdslivet, når at blive til rigtig mange penge netop på grund af renters rente-effekten. Opsparing handler ikke bare om, at man indbetaler nogle penge, og så går det sin gang. Opsparing handler også om, at man får pengene til at yngle mest muligt," lyder det fra Anne-Mari Sonne, pensionskonsulent i Forskring & Pension.

Samme opgørelse viser, at selv om det giver det største afkast at indbetale til sin pension i en tidlig alder, så er det i denne aldersperiode, at danskerne indbetaler absolut mindst.

Ældre sparer mest op

Den gennemsnitlige pensionsindbetaling for 25-29 årige ligger på omkring 9 pct. af de unges årlige indkomst, mens de 51-55 årige indbetaler ca. 12 pct.

Det svarer til, at den yngre gruppe betaler omkring 30.000 kr. til sin pensionsopsparing om året, mens den ældre gruppe når op på knap 50.000 kr.

"Det er klart, at jo yngre man er, desto mindre bekymrer man sig om sin økonomi, når man bliver pensionist. Og når man er i 20'erne eller 30'erne, så spiller boligkøb, børn og det at få foden indenfor på arbejdsmarkedet sikkert en større rolle i folks bevidsthed. Men det lønner sig at komme tidligt i gang med pensionsopsparingen," siger Anne-Mari Sonne.

BRANCHENYT
Læs også