"Vi har ikke opereret med en plan B"

Dong-aftalen bliver vedtaget, hvad enten "hykleriske" DF eller Enhedslisten siger, lyder det fra finansminister Bjarne Corydon (S).

Dong-aftalen bliver vedtaget, fastslår finansminister Bjarne Corydon (S).  Arkivfoto: Niels Hougaard

I sidste uge var DF-kritik af aftalen om kapitaludvidelsen i DONG Energy udtryk for "slingrekurs" fra partiet, som "allerede havde sagt ja til aftalen". Nu, forud for en debat om aftalen i Folketinget i dag, går Bjarne Corydon så linen ud i Børsen med skarp kritik af Dansk Folkeparti.

"Det er et hyklerisk paradoks, at de, der råber højest, er dem, der i andre, ikkekonkrete sammenhænge råber mest på grønne projekter med privat deltagelse," siger han til Børsen og affejer samtidig tvivl om, hvorvidt regeringen har tænkt sig at lytte til kritikken og justere aftalen.

"Det er sådan her. Sådan vil det være. Vi har ikke opereret med en plan B," siger Corydon og langer samtidig ud efter venstrefløjens "hykleriske" og "paradoksale" kritik, fordi han mener, at staten med aftalen netop gør det, der efterspørges normalt: Finder private penge til de grønne investeringer, som DONG satser så stort på.

Den omstridte aftale mellem staten og Goldman Sachs, som for 8 mia. kr. køber sig til knap en femtedel af DONG, blev offentlig kendt i oktober sidste år. Også pensionsselskaberne ATP og PFA investerer 3 mia. kr. i selskabet som følge af aftalen.

Før aftalen kan endeligt vedtages ved DONG's generalforsamling skal den godkendes af forligskredsen bag det statslige selskab. Den består af regeringen, Venstre, Konservative og netop Dansk Folkeparti. I det lys er kritikken fra liste O interessant.

Spørgsmålet er imidlertid om der "bare" er der om politiske spilfægterier. Over for EnergiWatch har Kristian Thulesen Dahl i hvert fald ikke ønsket at fortælle præcist, hvor partiet står - selvom de mener, at aftalen på flere stræk er dårlig for Danmark.

BRANCHENYT
Læs også