Topministre trukket ind i redning af realkredit

Thorning og Vestager holder møder på højeste niveau med europæiske kolleger.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R). Foto: Nanna Kreutzmann

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tager sig af EU-Kommissionens formand, Jose Manuel Barroso, mens økonomiminister Margrethe Vestager (R) forsøger at overbevise blandt andet den tyske finansminister Wolfgang Schaüble om det fortrinlige - og sikre - i det danske realkreditsystem.

Det er Berlingske Business. der fortæller historien om, at danskernes realkreditlån, der er i fare for at komme i "bad standing" i EU-systemet, nu forsvares indædt af de danske topministre inden de afgørende forhandlinger i EU. Konkret handler det om, at det fra dansk side er afgørende, at de danske realkreditobligationer også fremover skal have samme status som statsobligationer, når man skal beregne likviditeten.

De billige danske boliglån er p.t. truet, efter at det europæiske banktilsyn, EBA (European Banking Authority), anbefaler, at det i den kommende EU-lovgivning kun er statsobligationer, der er »højlikvide« og altså letomsættelige på finansmarkederne også i krisetider, hvor der kan opstå pres for at skaffe hurtige kontanter ved at sælge ud af likviditetsberedskabet.

Konsekvenserne af et nederlag i EU-systemet, altså at obligationerne ikke får den høj-likvide - eller høj-omsættelige - status, kan blive markant stigende boligudgifter for de danske boligejere.

Vigtigste opgave i år

Det er den vigtige opgave, som den danske regeringstop i disse måneder prioriterer højt, skriver Berlingske.

Udover Vestagers møde u tirsdags med den tyske finansminister så aflægger hun også i begyndelsen af februar besøg hos sine franske og polske ministerkolleger i samme ærinde. Derefter vil hun tage stilling til, om der er behov for endnu flere besøg, ligesom hun også vil bruge de næste Ecofin-møder til at fremføre de danske argumente.

Dertil kommer de danske europaparlamentarikere, den danske finanssektors horde af lobbyister og Nationalbanken, der dog så sent som i fredags gav den vurdering, at »Danmark vil få mulighed for, at realkreditobligationer kan anvendes fuldt ud, enten som følge af at de bliver klassificeret som højlikvide eller som følge af en undtagelse.

"Det her er vores vigtigste prioritet i det EU-arbejde, som jeg gør i år," siger Vestager til avisen.

BRANCHENYT
Læs også